Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Σπόροι Πιπεριάς

Πιπεριά εικόνα 1

Γειά σας και χαρά σας!

Επειδή μου στέλνετε μηνύματα και με παίρνετε στο τηλέφωνο και με ρωτάτε:
''πώς θα μαζέψω σπόρους πιπεριάς;'', δημιούργησα το φωτορεπορτάζ που ακολουθεί σε μορφή άρθρου ώστε να δούμε παρέα και όλοι μαζί πόσο εύκολο είναι να μαζέψουμε τους σπόρους.

Πιπεριά εικόνα 2

Κατ΄ αρχάς ''βάζουμε στο μάτι'' την πιπεριά που μας εντυπωσίασε, είτε για το χρώμα της, είτε για το μέγεθός της, είτε για τη γεύση της κτλ.

Πιπεριά εικόνα 3

Με ένα μαχαίρι κόβουμε κυκλικά το ''καπάκι'' της όπως στην εικόνα νούμερο 3. Ήδη βλέπουμε τους σπόρους της που μας περιμένουν καρτερικά.

Πιπεριά εικόνα 4

Περιμετρικά τώρα χωρίς να βάζουμε το μαχαίρι πολύ βαθιά στην πιπεριά για να μην τραυματίσουμε τους σπόρους, την ανοίγουμε στα δυο (βλ. εικόνα 4). 
Οι σπόροι φαίνονται πλέον πεντακάθαρα.

Πιπεριά εικόνα 5

Αφαιρούμε τους σπόρους προσεκτικά σε ένα πιάτο.

Πιπεριά εικόνα 6

Πιπεριά εικόνα 7

Συγκεντρώνουμε τους σπόρους.


Τους ρίχνουμε μέσα σε ένα ποτήρι και το γεμίζουμε με νερό.


Οι σπόροι που είναι καλοί (για φύτεμα), πηγαίνουν στον πάτο
του ποτηριού. Απομακρύνουμε τους σπόρους που έμειναν στην επιφάνεια
και συγκεντρώνουμε τους σπόρους που έμειναν στον πάτο.

Πιπεριά εικόνα 8

Τους βάζουμε σε ένα πιατάκι και τους τοποθετούμε σε μέρος φωτεινό χωρίς να τους χτυπάει ο ήλιος. Τους αφήνουμε περίπου 8 με 10 μέρες και ύστερα μπορούμε να τους φυτέψουμε (αν είναι η κατάλληλη εποχή τους - Άνοιξη δηλαδή). Τους σπόρους που δεν χρησιμοποιήσαμε μπορούμε να τους αποθηκεύσουμε σε ένα φάκελο, πάνω στον οποίο θα γράψουμε την περιοχή προέλευσης (ποικιλία) και ημερομηνία και τους έχουμε για την επόμενη φορά ή ακόμη και για ανταλλαγή σπόρων που τελευταία διαπιστώνω είναι πολύ της μόδας.

Γνωρίζω πολλούς που όταν θέλουν να βάλλουν πιπεριές πηγαίνουν και αγοράζουν ήδη έτοιμα φυτώρια. Προσωπικά δεν το κάνω πλέον αυτό, επειδή κατά το παρελθόν όσες φορές αγόραζα έτοιμα φυτώρια, ποτέ δεν μου προόδευσαν. Ίσως γιατί τα κακόμοιρα τα έχουν φορτώσει με φάρμακα και ύστερα σπίτι μόνο με νερό παθαίνουν ''μόλυνση'' και ''ψοφάνε''. 

Από τότε που άρχισα να ξεκινάω το φυτό από το σπόρο του, δεν μου έχει χαλάσει κανένα φυτό, και θα παρατηρήσετε επίσης, ότι η πιπεριά που εσείς φυτέψατε είναι 1000 φορές ανώτερη στη γεύση.

Α, μη ξεχάσω, μην απογοητευτείτε αν η πιπεριά που φυτέψατε γίνει κάπως μικρότερη από αυτήν που αγοράσατε και της πήρατε τους σπόρους. Είναι φυσιολογικό αυτό, διότι άλλο σημαίνει να μεγαλώνει το φυτό με το νεράκι του Θεού, και άλλο με φυτοντόπινγκ!

Καλή σπορά και καλή σοδειά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: