Πλούσια σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, χρησιμοποιείται από πολλούς λαούς σε πληθώρα παρασκευασμάτων.. πίτες, γλυκά, σούπες. Είναι χορταστική, φτωχή σε θερμίδες και πλούσια σε γεύση.
Η κολοκύθα είναι
φθινοπωρινό λαχανικό, που όμως μπορούμε
να συντηρήσουμε λόγω του σκληρού της
κέλυφους για αρκετό καιρό.
Είναι πλούσια σε
καροτεννοειδή, στα οποία οφείλει το
χρώμα της. Τα καροτεννοειδή αποτελούν
σημαντικά αντιοξειδωτικά. Η Βήτα καροτίνη
που βρίσκεται στους σπόρους και τη σάρκα
της κολοκύθας, έχει αντιοξειδωτικές
και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η
τακτική κατανάλωση κολοκύθας, μπορεί
να προστατεύσει από φλεγμονή στις
αρθρώσεις και αρθρίτιδα. Οι κολοκύθες
παρέχουν άμεση ανακούφιση στη φλεγμονή,
χωρίς τις επιβλαβείς παρενέργειες των
αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
Η υψηλή ποσότητα
βιταμίνης Α, C και Ε καθώς και ο ψευδάργυρος
στην κολοκύθα, την καθιστούν μια
εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να
έχουν ένα υγιές και λαμπερό δέρμα.
Η σάρκα
κολοκύθας περιέχει L-τρυπτοφάνη, μια
χημική ένωση που προκαλεί συναισθήματα
ευημερίας και ευτυχίας. Συμπεριλαμβάνοντας
την κολοκύθα στην καθημερινή μας
διατροφή, θα βελτιώσουμε τη διάθεσή μας
και θα αποτρέψουμε την κατάθλιψη.
Οι
κολοκύθες είναι φυσικά διουρητικά και
βοηθούν στην αποβολή των τοξινών και
ανεπιθύμητων αποβλήτων από το σώμα,
αφήνοντας μας ανανεωμένους και υγιείς.
Για
άλλο ένα φθινόπωρο λοιπόν αποφασίσαμε
να φτιάξουμε στο σπίτι μας μια κολοκυθόσουπα
υγιεινή και νοστιμότατη.
Τα
υλικά μας:
1
κολοκύθα Hokkaido (την
κόκκινη κολοκύθα) γύρω στο 1 κιλό
2 πατάτες
μέτριες ή μία μεγάλη
2
κρεμμύδια μέτρια ή ένα μεγάλο
λίγο
πράσο
2 καρόττα
1 σκελίδα
σκόρδο
λίγη
πιπεριά κόκκινη
λίγο λευκό κρασί
αλάτι,
πιπέρι, μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
Κόβουμε
και καθαρίζουμε την κολοκύθα. Δεν
αφαιρούμε εντελώς το εξωτερικό της,
γιατί αυτό περιέχει γεύση και θρεπτικά
συστατικά. Απλά το καθαρίζουμε όπου
χρειάζεται με το μαχαίρι. Αδειάζουμε
το εσωτερικό της κολοκύθας.
και στη συνέχεια την κόβουμε κυβάκια. Κόβουμε επίσης κυβάκια τα υπόλοιπα λαχανικά.
Ρίχνουμε λίγο λάδι στην κατσαρόλα και σε λίγο ρίχνουμε όλα μαζί τα λαχανικά.
Τα γυρίζουμε αρκετές φορές μέσα στην
κατσαρόλα ώστε να μαραθούν αρκετά και
να βγάλουν τα πρώτα τους αρώματα και
σβήνουμε με λίγο λευκό κρασί.
Προσθέτουμε βραστό νερό, τόσο όσο να σκεπαστούν όλα τα λαχανικά μας, κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε για περίπου μισή ώρα να βράσουν. Ελέγχουμε αν τα λαχανικά είναι έτοιμα βγάζοντας λίγη κολοκύθα και πιέζοντας την με την κουτάλα. Εφόσον διαλύεται εύκολα είναι έτοιμη. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και προαιρετικά λίγο μπούκοβο και πάπρικα. Στη συνέχεια με το μικρό μίξερ χειρός ομογενοποιούμε το στερεό με το υγρό μέρος της σούπας και παίρνουμε ένα καταπλητικό βελουτέ αποτέλεσμα..
και στη συνέχεια την κόβουμε κυβάκια. Κόβουμε επίσης κυβάκια τα υπόλοιπα λαχανικά.
Ρίχνουμε λίγο λάδι στην κατσαρόλα και σε λίγο ρίχνουμε όλα μαζί τα λαχανικά.
Προσθέτουμε βραστό νερό, τόσο όσο να σκεπαστούν όλα τα λαχανικά μας, κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε για περίπου μισή ώρα να βράσουν. Ελέγχουμε αν τα λαχανικά είναι έτοιμα βγάζοντας λίγη κολοκύθα και πιέζοντας την με την κουτάλα. Εφόσον διαλύεται εύκολα είναι έτοιμη. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και προαιρετικά λίγο μπούκοβο και πάπρικα. Στη συνέχεια με το μικρό μίξερ χειρός ομογενοποιούμε το στερεό με το υγρό μέρος της σούπας και παίρνουμε ένα καταπλητικό βελουτέ αποτέλεσμα..
Σερβίρουμε
είτε σκέτη τη σούπα και στολίζουμε στη
μέση, είτε προσθέτουμε κρέμα γάλακτος,
είτε γιαούρτι της προτίμησής μας ή/και
λίγα σπόρια (ωμά ή περασμένα από το
τηγάνι για να ξεροψηθούν) και κάνουμε
έτσι τη γεύση πιο ενδιαφέρουσα.
Σημείωση:
Με τη συγκεκριμένη σούπα μπορεί κανείς
να πειραματιστεί με διάφορους τρόπους.
Δοκιμάσαμε στο πιάτο μας λίγες σταγόνες
λεμόνι και το αποτέλεσμα μας άρεσε πολύ.
Καλή σας όρεξη!
Καλή σας όρεξη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου