Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Μαρούλια σε γλάστρες


Είναι δυνατόν να φυτέψουμε μαρούλια σε γλάστρες και να πετύχουν; Πολλά πράγματα δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν, - συμβαίνουν όμως! Γιατί λοιπόν όχι καί αυτό; 

Σε πρώτη φάση θα χρειαστούμε το σπόρο. Θα πάμε στο κατάλληλο μαγαζί με κηπευτικά και θα αγοράσουμε το φακελάκι με τους σπόρους μαρουλιού! Θα ξεκινήσουμε με τα φυτώρια. Αυτό σημαίνει ότι στην αρχή δεν θα χρειαστούμε, ούτε μεγάλες γλάστρες ούτε πολύ χώμα. 

Εικόνα 1
Γλαστράκια σαν αυτά στην εικόνα 1 είναι υπεραρκετός χώρος 
για το πείραμά μας!

Εικόνα 2
Γεμίζουμε τα γλαστράκια μας με χώμα!

Εικόνα 3
Σε μικρά αυτοκόλλητα γράφουμε πάνω το είδος που φυτεύουμε.
Στην προκειμένη περίπτωση γράφουμε τη λέξη ''Μαρούλι''.

Εικόνα 4
Κολλάμε στα γλαστράκια τα αυτοκόλλητα. 
Αυτό είναι πολύ σημαντικό!

Εικόνα 5
Βάζουμε στα γλαστράκια μας από 3 μέχρι 5 σποράκια μαρουλιού.
Ύστερα τα σκεπάζουμε με λίγο χώμα.
Προσοχή!!! Λίγο χώμα πάνω από τους σπόρους!


Ποτίζουμε τα γλαστράκια μας με πολύ ήρεμο τρόπο, σταγόνα σταγόνα αν είναι δυνατόν διότι υπάρχει ο κίνδυνος, αν ρίξουμε απότομα νερό, να ανακατευτεί το χώμα και να βγουν οι σπόροι στην επιφάνεια. Προσωπικά ποτίζω με τη χρήση σύριγγας τις πρώτες μέρες έως ότου βλαστήσουν και δέσουν λιγάκι τα φυτά κι ας με κοροϊδεύει η Ευδοκία!  

Εικόνα 6
Λίγες μέρες μετά, βλέπουμε ότι τα περισσότερα σπόρια μας έχουν βλαστήσει
γεμάτα όρεξη για ζωή. Δείξε φροντίδα και αγάπη στα φυτά!
Αυτό κι αν είναι σημαντικό!

Εικόνα 7

Εικόνα 8

Βάζουμε τα φυτώρια στο παράθυρο. 

Εικόνα 9

Είναι Μάρτιος του 2013 και κάνει αφόρητο κρύο.
Όπως βλέπετε στην εικόνα 9, από την έξω πλευρά του παραθύρου
το νερό της βροχής που έχει μαζευτεί στις ζαρντινιέρες έχει παγώσει.
Αυτό όμως δεν με εμποδίζει καθόλου να έχω τα φυτώρια 
από τη μέσα πλευρά του σπιτιού που έχει ζέστη και κατάλληλη θερμοκρασία
για φυτά. Άλλωστε ο Απρίλιος δεν θα αργήσει να έρθει 
και να μυρίσει Άνοιξη.

Εικόνα 10

Τώρα τα Μαρούλια μας δεν πρέπει να τα αφήσουμε να μεγαλώσουν
περισσότερο γιατί αν αναπτυχθούν κι άλλο θα μπερδευτούν οι ρίζες
μεταξύ τους και άντε μετά να τις ξεχωρίσεις. Για το λόγο αυτό, θα τις
βγάλουμε τώρα από τα μικρά γλαστράκια με μεγάλη προσοχή.
Κινήσεις αργές και προσεκτικές έτσι ώστε να μην τα τραυματίσουμε.
Γεμίζουμε λοιπόν μεγαλύτερες γλάστρες με χώμα οι οποίες απαραιτήτως 
από κάτω θα έχουν μια τρύπα για να στραγγίζει το νερό. Αν δεν έχεις μεγαλύτερα
γλαστράκια μην απογοητεύεσαι, ούτε κι εγώ έχω όπως βλέπεις γι΄αυτό,
μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μεγάλα πλαστικά ποτήρια στα οποία 
θα ανοίξουμε μια τρύπα στον πάτο. 

 Εικόνα 11

Με ένα κατσαβίδι ή με ένα ξυλάκι ή με ένα στυλό που δεν γράφει πλέον
σημαδεύουμε τη μέση και ανοίγουμε χώρο για το φυτώριο. 
(βλ. εικόνα 11)

Εικόνα 12

Τώρα έφτασε η μεγάλη στιγμή. Θα χωρίσουμε τα Μαρούλια προσεκτικά
το ένα από το άλλο.

Εικόνα 13

Θα βάλουμε σε κάθε γλάστρα από μία ρίζα, από ένα φυτώριο.
Θα το καλύψουμε καλά με χώμα χωρίς να το ''πνίξουμε'' και θα
κολλήσουμε πάνω στα γλαστράκια τα αυτοκόλλητα με τη λέξη
''Μαρούλι'' (βλ. εικόνα 13) 

Εικόνα 14

Τα βάζουμε ξανά στο παράθυρο. Έξω κάνει πολύ κρύο ακόμη.
Όσο η θερμοκρασία είναι κάτω από τους 15 °C είναι καλύτερα
να μην τα βγάλουμε έξω. Τα τοποθετούμε στο παράθυρο 
και τα αφήνουμε να δυναμώσουν.

________________________________________________________________

Αρκετές μέρες μετά βλέπουμε τα Μαρούλια
προοδεύουν και μας αφήνουν υποσχέσεις!

25.03.2013 

25.03.2013 

30.03.2013
________________________________________________________________

05.04.2013 
Βλέπουμε τα φυτώριά μας, γεμάτα όρεξη για ζωή,
έδωσαν χρώμα  και ζωντάνια στο παράθυρο. 


05.04.2013  
Ανάμεσα στα γλαστράκια ο κηπουρός, δηλαδή εγώ, έβαλε πατάτες. Περιμένουμε λίγες μέρες έως ότου βλαστήσουν οι ''οφθαλμοί''. Τί είναι οι ''Οφθαλμοί;'' Αν έχετε καλή παρατηρητικότητα θα έχετε προσέξει ότι, αν μας έχουν μείνει αρκετό καιρό οι πατάτες στο τσουβάλι,τότε αυτές αρχίζουν και βγάζουν κάτι παράξενα  ''ματάκια'', τα λεγόμενα  ''Οφθαλμοί''. Αυτά στην ουσία είναι βλαστοί που μας ζητούν να τους προσφέρουμε χώμα. Οπότε εμείς κρίνουμε τί θα τις κάνουμε. Ή, θα τις ξεφλουδίσουμε και θα  φτιάξουμε μια καλή τηγανιά πατάτες, ή θα τις προσφέρουμε στη μητέρα γη! Ας επιστρέψουμε όμως στο θέμα μας που είναι τα Μαρούλια.

05.04.2013 
Όπως βλέπουμε στην εικόνα μας, κάνουν σιγά σιγά την εμφάνισή τους 
οι ρίζες από τα Μαρούλια. Αυτός είναι και ο λόγος που προτιμώ 
να βάζω φυτώρια σε διάφανα γλαστράκια, για να βλέπω σε ποιο στάδιο
βρισκόμαστε. Όταν οι ρίζες λοιπόν αυξηθούν, τότε θα πρέπει να 
αποφασίσουμε σε ποια μεγαλύτερη γλάστρα θα μεταφέρουμε τα φυτώριά μας
και φυσικά έξω στο μπαλκόνι. 
Αν έχετε κήπο, είστε πολύ τυχεροί άνθρωποι,εκμεταλλευτείτε το!

_______________________________________________________________

 09.04.2013

  09.04.2013

 09.04.2013
_______________________________________________________________

15.04.2013
Τώρα είναι καιρός να μεταφυτέψουμε τα μαρούλια μας,
που περιμένουν υπομονετικά.

15.04.2013
Όπως πολύ σωστά έχετε καταλάβει, εγώ δεν είμαι τόσο
τυχερός όπως εσείς που έχετε κήπο, οπότε θα μεταφυτέψω τα 
μαρούλια μου σε ζαρντινιέρες. Κι επειδή τις τοποθετώ
στο παράθυρο, άνοιξα με ένα κατσαβίδι τρύπες στις άκρες,
για να στραγγίζει το νερό. Τρύπες μπορούμε να ανοίξουμε εύκολα 
και γρήγορα με ένα κατσαβίδι ή κάτι μεταλλικό αφού προηγουμένως 
το έχουμε ζεστάνει με ένα κερί. 

15.04.2013
Στο σημείο που ανοίξαμε την τρύπα τώρα, πρέπει να τοποθετήσουμε 
μια πέτρα.

15.04.2013
Αυτό βοηθά το νερό να στραγγίζει καλύτερα.

15.04.2013
Ύστερα γεμίζουμε με χώμα.

15.04.2013
Και τοποθετούμε σιγά σιγά και προσεκτικά τα φυτώριά μας,
με απαλές κινήσεις, και γεμίζουμε καλά με χώμα.

15.04.2013
Σε αυτή τη φωτογραφία τώρα φαίνονται και τα φυτώρια
που έχω από τη μέσα πλευρά του σπιτιού. Τα περιμένω να δυναμώσουν
αρκετά ώστε να τα μεταφυτέψω κι αυτά. 

15.04.2013
Τα μαρουλάκια μεταφυτεύτηκαν με επιτυχία και έχω 
αγωνία να δω πώς θα εξελιχθούν.
_______________________________________________________________

20.04.2013
Βλέπουμε, μερικές μέρες μετά, όλα πάνε τέλεια!

20.04.2013
Τα μαρουλάκια πλέον γίνονται μαρούλια!!!

20.04.2013
Έχει ομορφύνει το παράθυρο!!!

_______________________________________________________________

 02.05.2013

Τα μαρούλια όμως δεν είναι για ομορφιά στο παράθυρο.
Βλέπουμε ότι είναι έτοιμα για να περάσουν από τη γλάστρα
στο πιάτο μας!

02.05.2013 

Η Ευδοκία ήδη κάνει σχέδια για τη σαλάτα της ημέρας! :-)

 02.05.2013

 02.05.2013

 02.05.2013

02.05.2013

_______________________________________________________________

02.05.2013

Έφτασε λοιπόν στιγμή να κόψουμε το πρώτο μας μαρούλι.
Όπως βλέπετε και στην εικόνα ψηλά, από τη μέσα πλευρά
του παραθύρου περιμένουν υπομονετικά τα επόμενα μαρούλια. 

02.05.2013

02.05.2013

Φτιάξαμε την πρώτη μας σαλάτα για φέτος δικής μας παραγωγής.
Πεντανόστιμη και υγιεινή. Μεγαλωμένη με υπομονή και φρέσκο νεράκι του Θεού.

  02.05.2013

02.05.2013

Στη θέση της βάλαμε ένα νέο μαρούλι αφού ανανεώσαμε
λιγάκι το χώμα.

02.05.2013

Διότι όπως λέει και η παροιμία των φρονίμων τα παιδιά πριν
πεινάσουν μαγειρεύουν. Εδώ ολοκληρώθηκε η φετινή μας κηπευτική προσπάθεια σε ότι αφορά στην παραγωγή μαρουλιών. Όπως πολύ σωστά αντιλαμβάνεστε όλο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο που μας έρχεται, πρώτα ο Θεός θα ανανεώνω τις ζαρντινιέρες μου στο παράθυρο με λίγο χώμα και νέα φυτώρια μαρουλιού και θα έχω φρέσκια σαλάτα μα πάνω από όλα υγιεινή!!!

Εσείς, τί περιμένετε; 

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
_______________________________________________________________

Διαβάστε επίσης:

18 σχόλια:

cummulus είπε...

Tό καινούριο μαρουλάκι πού βάλατε στήν θέση αὐτοῦ πού βγάλατε,προφανῶς δέν εἶναι ἀπό τήν πρώτη σπορά,ἔτσι δέν εἶναι;

Panagiotis Venetis είπε...

Όχι είναι από τη δεύτερη σπορά. Όταν είναι σχεδόν έτοιμα ετοιμάζουμε την επόμενη σπορά!
Τώρα που μιλάμε έχω έτοιμη την τρίτη σπορά. :-)

cummulus είπε...

"Όταν είναι σχεδόν έτοιμα..."
Δηλαδή, σπέρνετε τήν ἐπόμενη φορά, ὅταν ἡ προηγούμενη εἶναι ἔτοιμη γιά συγκομιδή; Ἤ μήπως λίγο πρίν τήν συγκομιδή εἶναι ἔτοιμα τά φυντανάκια γιά τήν μεταφύτευση; Μᾶλλον τό δεύτερο ἔτσι;
Καλό ἀπόγευμα :)

Panagiotis Venetis είπε...

Έτσι ακριβώς!
λίγο πριν τη συγκομιδή ετοιμάζουμε τη νέα σπορά. Σου εύχομαι καλή επιτυχία!

cummulus είπε...

Εὐχαριστῶ. Τήν παρασκευή θ΄ ἀγοράσω σπόρους,καί ξεκινῶ τήν σπορά :)

cummulus είπε...

Γειά σας.
"Φύτεψα σπόρους ἀπό σαλάτα στίς 2/7.
Σήμερα, τό μέγεθος τους θυμίζει τήν φωτό Νο 6. Σέ λίγες μέρες θά πρέπει νά κάνω τόν διαχωρισμό.
Ἐπίσης τήν ἴδια μέρα φύτεψα σπόρους ἀπό φασολάκια ποικιλίας "Ζαργάνα". Εχουν φυτρώσει καί αὐτοί.
Ἠ συγκεκριμένη ἀνάρτηση σας, μέ βοἠθησε τά μάλλα. Εὐχαριστῶ :-)

Panagiotis Venetis είπε...

Καλησπέρα cummulus.
Χαίρομαι αφάνταστα για την προσπάθειά σου και περισσότερο που λές ότι σε βοήθησε η ανάρτησή μας!

Σου ευχόμαστε καλή επιτυχία.
Μάλιστα θα σου πω και κάτι άλλο που κάνω πλέον. Για να αποφύγω την ταλαιπωρία βάζω έναν σπόρο σε κάθε ένα γλαστράκι για να μην ταλαιπωρείται και το φυτό από τις πολλές μεταφυτεύσεις. Μέχρι στιγμής, από τα 7 που φύτεψα (με ένα σπόρο μόνο μέσα σε κάθε γλαστράκι), μόνο το ένα δεν έπιασε.

Καλή συνέχεια και όταν έρθει η στιγμή να κόψεις για σαλάτα, βγάλε καμιά φωτογραφία και στείλε μας στο e-mail να την παρουσιάσουμε!

Να΄σαι καλά!!!

Panagiotis Venetis είπε...

Επίσης αυτό με τα φασολάκια ποικιλίας "Ζαργάνα", αν θέλεις παρακολούθησε την πορεία τους, βγάζε κάθε 10 - 15 μέρες από μια φωτογραφία και ΑΝ θέλεις και σου αρέσει η ιδέα, γράψε την εμπειρία σου σε μορφή άρθρου κι εμείς ευχαρίστως θα το παρουσιάσουμε στο ''ΟΞΥΓΟΝΟ''.

Παναγιώτης.

cummulus είπε...

Εὐχαρίστως θά στείλω νέα γιά τίς Ζαργάνες. :-)

cummulus είπε...

Γειά σας.
Τά δικά μου μαρουλάκια, δυστυχῶς τό εἶπαν τό ποίημα. Διαχωρίζοντας τά ἀπό τά πρῶτα κυπελάκια, ἔκανα ἑκατό νέα σπορόφυτα, ὅλα σέ καινούργιο μάλιστα χῶμα. Ἀπό τήν ἄλλη μέρα, ἄρχισαν νά χάνονται σιγά-σιγά. Σήμερα, ζεῖ μονάχα ...ἕνα! :-(
Καλό σ/κ

Panagiotis Venetis είπε...

Αγαπητέ cummulus σε χαιρετώ.
Κρίμα που δεν πέτυχαν τα μαρούλια σου. Μπορείς να ξαναδοκιμάσεις βέβαια. Άλλωστε μαρούλια βάζουμε και το φθινόπωρο. Δοκίμασε την επόμενη φορά σε κάθε γλαστράκι να βάζεις ένα μόνον σπόρο μαρουλιού. Εγώ πλέον έτσι το κάνω. Βρίσκομαι ήδη στην τέταρτη σπορά και εννοείται ότι θα βάλω και πέμπτη. Μέχρι να κρυώσει ο καιρός θα τρώμε τα δικά μας μαρούλια. Μην απελπίζεσαι, την επόμενη φορά θα τα καταφέρεις σίγουρα. Άλλωστε αυτά δεν αργούν να μεγαλώσουν. :-)

Marianna είπε...

Καλησπέρα σας! Με αφορμή αυτήν την ανάρτηση, ξεκίνησα κ εγώ να φυτεύω μαρουλάκια σε γλάστρα. Είμαι στη φάση που τα έχω μεταφέρει από το σπορείο σε πλαστικό ποτηράκι, το καθένα ξεχωριστά. Μια ερώτηση θέλω να κάνω: πόσο συχνά ποτίζουμε και πως θέλουμε να είναι το χώμα τους (υγρό-στεγνό?) Κάποια με τη μεταφύτευση από το σπορείο δεν άντεξαν, θα τα αφήσω όμως λίγες μέρες ακόμα να δω...
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
Μαριάννα

Panagiotis Venetis είπε...

Αγαπητή Μαριάνα σε καλωσορίζουμε στην παρέα μας. Χαίρομαι ιδιαίτερα που η δική μας ανάρτηση έγινε αφορμή να φυτέψετε μαρούλια και είμαι σίγουρος ότι δεν θα το μετανιώσετε ειδικά όταν δοκιμάσετε την πρώτη σαλάτα δικής σας παραγωγής.

Εγώ τους ρίχνω νεράκι κάθε μέρα, (λίγο όμως), δεν χρειάζεται να τα ''πνίξετε'' στο νερό. Το χώμα να μην λασπώνει. Όταν πάρουν τα πάνω τους και αναπτυχθούν αρκετά, να τους ρίχνετε ένα ποτήρι νερό και ίσως να λέω πολύ.

Και κάτι ακόμη. Την επόμενη φορά μην βάλετε 3 σπόρια σε κάθε γλαστράκι. Εγώ πλέον βάζω ένα σποράκι σε κάθε γλαστράκι έτσι ώστε κατά τη μεταφορά να μην διαλύονται όπως έγινε τώρα και σε εσάς. Στην ανάρτηση που είδατε ήταν η πρώτη μου απόπειρα κι δεν ήξερα, αλλά η εμπειρία μου έδειξε ότι δεν χρειάζονται τότες πολλές μετακινήσεις. Μία μετακίνηση μόνο αρκεί.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:
Η γλάστρα σας ή η ζαρντινιέρα σας, φροντίστε από κάτω να έχει τρύπες ώστε να στραγγίζει το νερό που ρίχνετε κατά το πότισμα. Είναι πολύ βασικό αυτό.

Ότι άλλο θέλετε είμαι στη διάθεσή σας.

Η Ευδοκία κι εγώ σας ευχόμαστε καλή επιτυχία!!!

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σας σήμερα πήρα και εγώ σπόρους μαρουλιού και θα ξεκίνησω την πρώτη μου προσπάθεια. Πήρα επίσης και σπόρους ρόκας αλλά επειδή δεν είχε μου έδωσε κάτι ληγμενους. Υπάρχει πρόβλημα να τους φυτεψω; Πολύ ωραίο το blog σας!!!! Μαρίνα

Panagiotis Venetis είπε...

Καλωσόρισες στην παρέα μας αγαπητή Μαρίνα. Καλή επιτυχία στην πρώτη σου προσπάθεια με τα Μαρούλια. Όσο για τους σπόρους ρόκας, δεν ξέρω να σου απαντήσω. Στη θέση σου θα τους φύτευα και αν πιάσουν έπιασαν. Διαφορετικά ρώτα κάποιον γεωπόνο να σου πει.

Καλή επιτυχία και αν θέλεις, βγάλε φωτογραφίες την προσπάθειά σου βήμα προς βήμα και όταν φτάσεις στο σημείο να κόψεις την πρώτη σου σαλάτα, στείλε μας τις φωτογραφίες κι εμεις με χαρά θα τις δημοσιεύσουμε στο Οξυγόνο. Χαίρομαι ιδιαίτερα που σου άρεσε η προσπάθειά μας, σε ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια σχετικά με το ιστολόγιο μας.

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Βενέτης

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Παναγιωτη καλησπέρα. Φυτεψα 16/6 σπόρους αλλά επειδή πέρασε μία εβδομάδα και ακόμη δεν φύτρωνε τπτ αδειασα λίγο χώμα και φυτεψα 23/6 ένα σπόρο πάλι σε κάθε ποτήρι. Πήρα σύριγγα και βάζω κάθε βράδυ μία σήραγγα 20ml περίπου σε κάθε ποτήρι να βραχει όλο τ χώμα. Χθες έβαλα λίγο λιγότερο γτ σε κπ σημεία ήταν ακόμη νωπό. Τι λέτε να φταιει που δε φύτρωσαν; Σας ευχαριστώ προκαταβολικά! Μαρίνα

Panagiotis Venetis είπε...

Αγαπητή Μαρίνα καλησπέρα.
Λοιπόν άκου, το ίδιο συμβαίνει και σε εμένα. Φύτεψα κάποια σπόρια αλλά δε φύτρωσε ούτε ένα. Υποψιάζομαι πως φταίει η πολύ ζέστη. Σκέφτομαι να επαναλάβω τη διαδικασία αλλά αυτή τη φορά δεν θα τα βγάλω στο μπαλκόνι, λέω να τα αφήσω σε ένα παράθυρο αλλά από τη μέσα μεριά του σπιτιού. Προσοχή να μην είναι όλη την ημέρα εκτεθειμένα μέσα στον ήλιο με αυτό τον καύσωνα.

Αυτή είναι η γνώμη μου αγαπητή Μαρίνα, χωρίς να έχω γνώσεις γεωπονικής. Αν πάλι δεν γίνει κάτι, θα πρέπει να συμβουλευτούμε έναν γεοπώνο. Καλό καλοκαίρι σου εύχομαι και καλές σοδειές!

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Βενέτης

lena είπε...

Ο πιο λεπτομερης οδηγος που συναντησα στο ιντερνετ !συγχαρητηρια!!