Σάββατο, 27 Ιουλίου 2013

ΨΗΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΑ

Πιθανόν το ψήσιμο στην πέτρα να είναι πιο παλιό από το ψήσιμο στη φωτιά. Η τροφή τοποθετούνταν πάνω σε μια πέτρινη πλάκα που είχε υπέρθερμανθεί από τον ήλιο και ψηνόταν πολύ αργά. Σήμερα μπορεί να είναι μια καλή αφορμή για ένα γεύμα με παρέα!

Το ψήσιμο στην πέτρα, όπως εκείνο στον πηλό ή μέσα στην άμμο, είναι μια πρωτόγονη τεχνική ψησίματος τροφών που δεν απαιτεί σκεύη, αλλά απλοποιεί τη γεύση και τις διατροφικές αξίες της τροφής. Το υλικό που χρησιμοποιείται περισσότερο είναι ο χυτρόλιθος ή άλλες πέτρες που απορροφούν θερμότητα και οι οποίες τοποθετούνται πάνω σε μία πηγή θερμότητας, όπως εστία φωταερίου, καμινέτο κ.λπ. Διαλέξτε μια πέτρα που είναι συμπαγής και με ομαλή επιφάνεια.
Σήμερα μπορεί κανείς να βρει στο εμπόριο "πέτρες ψησίματος" όπως π.χ.πέτρα για ψήσιμο πίτσας, μαγειρική πέτρα ψησίματος με καυστήρα.Η φιλοσοφία είναι ότι η πέτρα συσσωρεύει πολύ γρήγορα θερμότητα, την οποία απελευθερώνει αργά και ομοιόμορφα. Με αυτό τον τρόπο η τροφή ψήνεται χωρίς να καεί, όπως μπορεί να συμβεί όταν ψήνεται στα κάρβουνα, και το ψήσιμο θεωρείται διαιτητικό γιατί δεν χρησιμοποιούνται λίπη.

Χωρίς λίπη

Είναι πολύ εύκολο να ψήσει κανείς πάνω σε πέτρα. Μπορεί να το κάνει έξω από το σπίτι, σε φωτιά, σε τζάκι, στο μάτι της κουζίνας. Ο χρόνος που χρειάζεται για την προθέρμανση της πέτρας είναι 10 - 30 λεπτά, ανάλογα με το πάχος και το είδος της.


Επειδή η πέτρα είναι ευαίσθητη στην απότομη αλλαγή θερμοκρασίας, που μπορεί να δημιουργήσει ραγίσματα, γι΄αυτό είναι ανάγκη ν΄αρχίσει κανείς την προθέρμανση με χαμηλή φωτιά και να αυξάνει σιγά σιγά τη θερμοκρασία μέχρι να κάψει η πέτρα. Τότε πρέπει να μπαίνει πάνω η τροφή, ποτέ όμως πολύ κρύα. Η τροφή δεν κολλάει γι΄αυτό δεν αλείφεται με λίπος. Με αλάτι, πιπέρι κλπ πασπαλίζεται το κρέας στο τέλος του ψησίματος, όταν είναι πια στο πιάτο.

Μετά τη χρησιμοποίησή της η πέτρα αφήνεται να κρυώσει και σκουπίζεται με απορροφητικό χαρτί ή στην ανάγκη, με χλιαρό νερό, χωρίς απορρυπαντικό, γιατί μπορεί να το απορροφήσει.

Η πέτρα χρησιμοποιείται για το ψήσιμο του κρέατος - μπριζολάκια, στήθος κοτόπουλου, ψάρια και θαλασσινά - αλλά και τα λαχανικά ψήνονται πολύ καλά.


Με όλη τους τη γεύση

Το βασικό είναι να ετοιμαστούν οι τροφές σε μικρές και λεπτές μερίδες για να ψηθούν γρήγο`ρα και ομοιόμορφα. Εάν η πέτρα έχει τη σωστή θερμοκρασία, η τροφή σχηματίζει εξωτερικά μια κρούστα που συγκρατεί τις θρεπτικές ουσίες κι έτσι δεν χάνεται η γεύση. Για να γίνονται πράγματι γευστικές οι τροφές που ψήνονται μ΄αυτόν τον τρόπο, πρέπει να παραμένουν επάνω στην πέτρα όσο χρόνο χρειάζεται.

Ένας άλλος τρόπος είναι να ζεστάνει κανείς την πέτρα στο φούρνο Όταν κάψει, τη βγάζει με προσοχή και ακουμπάει πάνω τις τροφές για να ψηθούν.
_____________________________________
Διαβάστε επίσης
ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΕ ΓΛΑΣΤΡΕΣ 2013 (ΒΙΝΤΕΟ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: