Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2014

Ροξάκια



Εντυπωσιακά στην όψη όσο και στη γεύση. 

Τα Ροξάκια τα έχω αγαπήσει από την εφηβεία, αλλά πάντα είχα την εντύπωση ότι είναι πολύ δύσκολο να τα φτιάξει κανείς κι έτσι δεν αποφάσιζα ποτέ να μπω στη διαδικασία να μάθω να τα φτιάχνω μόνος μου, ώσπου ήρθε η στιγμή να δείξω πραγματικό ενδιαφέρον για αυτά και έτσι ζήτησα από τη μητέρα μου τη συνταγή, να την καταγράψω αλλά και να τραβήξω μερικές φωτογραφίες για να μοιραστώ στη συνέχεια αυτή τη συνταγή και μαζί σας.

Για εσάς που αποφασίσατε να τα φτιάξετε για πρώτη φορά, σας τονίζω ότι πρόκειται για πανεύκολο γλυκό και δεν χρειάζεται να προβληματίζεστε καθόλου.


Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι: 
(Θα χρησιμοποιήσουμε ως μονάδα μέτρησης ένα νεροπότηρο.)

2 Μαγιές φρέσκες (εναλλακτικά  4 φακελάκια ξερή μαγιά)
1 ποτήρι του νερού γάλα 3,5% λιπαρά
1 ποτήρι του νερού λάδι (σπορέλαιο καλό)
3 Αυγά
1 Βανίλια ή και 2 αν θέλετε
2 κουταλιές της σούπας κακάο
1 Κg Αλεύρι (περίπου) αυτό θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του
ποτηριού που θα χρησιμοποιήσετε. 

Για το σιρόπι θα χρειαστούμε:

3, 1/2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
3, 1/2 ποτήρια του νερού, νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα και το λάδι και τα βάζουμε σε μια λεκάνη. 
2. Ρίχνουμε μέσα τις μαγιές και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσουν.
3. Ρίχνουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε.
4. Ρίχνουμε τα αυγά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
5. Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ζύμη.

 Το ζυμώνουμε πολύ καλά.

 Του δίνουμε σχήμα φρατζόλας.

 Το χωρίζουμε σε 4 κομμάτια. 
Τρία ίσα κομμάτια μεταξύ τους και το τέταρτο λίγο μικρότερο.

 Σε μια κούπα βάζουμε δυο κουταλιές της σούπας γάλα 
και λιώνουμε το κακάο.

 Ανοίγουμε το μικρότερο κομμάτι ζύμης και προσθέτουμε 
το κακάο που λιώσαμε στην κούπα.

 Το ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να γίνει ολόκληρο καφέ χρώμα.

 Λαδώνουμε καλά καλά το ταψί μας.

 Χωρίζουμε τη ζύμη με το κακάο σε τρία ίσα κομμάτια.

 Ανοίγουμε σαν φύλλο το ένα κομμάτι ζύμης ενώ πλάθουμε σαν
λουκάνικο το ένα κομμάτι ζύμης με κακάο

 Ύστερα τυλίγουμε το κακάο μέσα στη ζύμη.
Κάνουμε το ίδιο και στα τρία κομμάτια.


 Τεμαχίσουμε σε μέγεθος της αρεσκείας μας.

 Τα πλάθουμε λίγο με το χέρι και τα τοποθετούμε στο ταψί.


 Τα βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν στους 200°C στον αέρα για μισή ώρα. Μόλις περάσουν τα πρώτα δέκα λεπτά ψησίματος, βάζουμε να γίνει το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 3, 1/2 ποτήρια ζάχαρη και 3, 1/2 ποτήρια του νερού, νερό και αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά. 


 Βασικό: 
Τα Ροξάκια και το σιρόπι φροντίστε να βγουν μαζί από τη φωτιά. 
Τα θέλουμε και τα δυο ζεστά. 

 Μόλις τα Ροξάκια μας ψηθούν, βγάζουμε και το σιρόπι και αρχίζουμε
να ρίχνουμε στα Ροξάκια μας.

 Τα γυρίζουμε τούμπα να τραβήξουν το σιρόπι και από την άλλη
και σταδιακά τα επαναφέρουμε ξανά από την ορθή τους πλευρά.

 Μόλις δούμε ότι ήπιαν όλο το σιρόπι, τα Ροξάκια μας είναι έτοιμα.
Αφήνουμε να κρυώσουν. 

 Απολαύστε τα Ροξάκια σας με τον απογευματινό σας καφέ και με
τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Καλή επιτυχία!

www.oxigon.blogspot.com
_______________________________________________________________

Διαβάστε επίσης


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ αναλυτική η ανάρτησή σας και οι φωτογραφίες πολύ βοηθητικές.
Θα δοκιμάσω να το φτιάξω κι εγώ. Να είστε καλά.

Γιάννης από Ιωάννινα

Panagiotis Venetis είπε...

Σε καλωσορίζουμε στην όμορφη παρέα μας αγαπητέ Γιάννη από τα πανέμορφα Γιάννενα.
Σε ευχαριστούμε πολύ για το σχόλιό σου και για τα καλά σου λόγια για την προσπάθεια που κάνουμε.

Καλή επιτυχία στην προσπάθειά σου. Ελπίζουμε να πετύχεις τα ροξάκια που θα φτιάξεις.

Με εκτίμηση,
Παναγιώτης Βενέτης