Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Πτερόρροια των Μπάτζι και αντιμετώπιση


Τα αγαπημένα μας Μπάτζι δυο φορές το χρόνο αλλάζουν το πτέρωμά τους. Είναι η λεγόμενη πτερόρροια που εμφανίζεται στα παπαγαλάκια μας κατά τους ανοιξιάτικους και τους φθινοπωρινούς μήνες. Αν τα παρατηρήσουμε θα δούμε ότι τα πούπουλά τους πέφτουν σαν τα φύλλα από τα δέντρα με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να πέφτουν έξω από το κλουβί τους γεμίζοντας το χώρο με φτερά και πούπουλα. Στην πρώτη τους πτερόρροια είχαμε προβληματιστεί. Έπρεπε να βρούμε ένα τρόπο να περιορίσουμε το φτέρωμα που φεύγει έξω από το κλουβί και σκορπίζεται στο δωμάτιο με αποτέλεσμα να δουλεύει η ηλεκτρική σκούπα δυο και τρεις ακόμη και τέσσερις φορές την ημέρα.

ΒΡΑΚΑΚΙ ΓΙΑ ΚΛΟΥΒΙ
 
ΕΙΚΟΝΑ 2

Υπάρχουν στο εμπόριο πλαστικά βρακάκια με λάστιχο που εφάπτονται ακριβώς στο κλουβί. Τα βρακάκια αυτά έχουν επιπλέον και στατικό ηλεκτρισμό επειδή είναι το υλικό τους από πλαστικό οπότε κάθε φορά που οι φτερωτοί μας φίλοι ξεφορτώνονται το φτέρωμά τους, τότε αυτό ''μαγνητίζεται'' από τον στατικό ηλεκτρισμό και πέφτει μέσα στο πλαστικό βρακάκι. 

ΕΙΚΟΝΑ 3
Σε πρώτη φάση αυτό βοήθησε αρκετά.. Αργότερα σκεφτήκαμε να προσθέσουμε και ένα ύφασμα γύρω γύρω από το κλουβί αφήνοντας ανοιχτό το μπροστινό και το πάνω μέρος του κλουβιού για να μην αισθάνονται τα παπαγαλάκια σαν σε δωμάτιο απομόνωσης. Αυτό, βοήθησε πάρα πολύ και από ότι φαίνεται το δέχτηκαν και τα παπαγαλάκια ευχάριστα καθώς έχουμε παρατηρήσει ότι πολλές φορές μας κρύβονται πίσω από το ύφασμα και άλλες χουχουλιάζουν πίσω από αυτό.

ΕΙΚΟΝΑ 4

Στις καλές ημέρες όταν τα βγάζουμε στο μπαλκόνι εννοείται ότι αφαιρούμε το βρακάκι και το ύφασμα. Στην εικόνα 4 βλέπουμε μια τρυφερή (χουχουλιάρικη) στιγμή πίσω από το ύφασμα.

ΕΙΚΟΝΑ 5

Όταν τα Μπάτζι μας έχουν πτερόρροια και πρέπει να τα έχουμε μέσα στο σπίτι, βάζοντας το βρακάκι και το ύφασμα γύρω γύρω από το κλουβί, θα δείτε ότι και στα ''Μπατζάκια'' σας θα αρέσει αλλά κι εσείς θα ησυχάστε από τα πούπουλά τους. 

ΕΙΚΟΝΑ 6

Όταν βγάζετε τα παπαγαλάκια σας στο μπαλκόνι, μπορείτε με την ηλεκτρική σκούπα να μαζέψετε τα περισσότερα πούπουλα που έχουν μαζευτεί μέσα στο πλαστικό βρακάκι και τα ελάχιστα έως καθόλου που απομένουν μπορείτε απλά να γυρίσετε το βρακάκι ανάποδα και θα τα πάρει μαζί του ο αέρας. Καλά είναι να μην το γυρίσετε ανάποδα όταν αυτό είναι γεμάτο γιατί ο γείτονας μπορεί να ανεχτεί μια φορά άντε δυο το πολύ τρεις φορές στο μπαλκόνι του τα πούπουλα των Μπάτζι σας, την τέταρτη φορά όμως σίγουρα θα σας γίνει κάποια σύσταση εάν παρατηρήσει από που έρχονται τα πράσινα πούπουλα.

ΕΙΚΟΝΑ 7

Στις φωτογραφίες ήταν ο Ρίκος (αριστερά), και η Ρίκα (δεξιά), που δέχτηκαν να φωτογραφηθούν για τις ανάγκες του άρθρου μας. Τους ευχαριστούμε πολύ!

Στο νάζι της εικόνας 4 ήταν ο Ρίκος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: