Τρίτη, 4 Νοεμβρίου 2014

Πως τεμαχίζουμε μπούτια από κοτόπουλο;


Αγοράσαμε μπούτια από κοτόπουλο και θέλουμε να τα τεμαχίσουμε. Πάμε να δούμε μαζί, πως θα τα καθαρίσουμε, τί πετάμε - τί κρατάμε; και σε ποια σημεία θα τα τεμαχίσουμε σωστά!

Θα χρειαστούμε ένα καθαρό ξύλο κοπής 
και ένα μεγάλο μαχαίρι καλά ακονισμένο.  

 Αφαιρούμε αυτό το μικρό κοκαλάκι που υπάρχει στην άκρη, στο κόκαλο. 

 Στη συνέχεια αφαιρούμε το περιττό λίπος.

 Στο σημείο αυτό που σας δείχνω, θα έχετε δει και εσείς ότι υπάρχει ένα μέρος το οποίο δεν έχει μας προσφέρει τίποτα. Είναι γεμάτο από μικρά κοκαλάκια και κάποια όργανα που θυμίζουν συκώτι στην όψη αλλά στην αφή.

 Τοποθετούμε το μαχαίρι μας κάτω από το κόκαλο που χρησιμεύει σαν οδηγός, και μόλις φτάσει το μαχαίρι μας στο σημείο εκείνο, το γυρίζουμε προς τα κάτω και αφαιρούμε αυτό το περιττό κομμάτι που δεν έχει να μας προσφέρει τίποτα παραπάνω από όγκο, με αποτέλεσμα να μας δυσκολεύει να το γυρίζουμε στην κατσαρόλα.


 Αφού καθαρίσαμε όλα τα περιττά σημεία, πάμε τώρα να το τεμαχίσουμε σε κομμάτια. Βλέπουμε και στη φωτογραφία, από τη μέσα πλευρά περίπου στη μέση, το μπούτι έχει ένα σημείο με λίπος. Χρησιμοποιώντας το χέρι μας, θα δούμε ότι εκεί ανάμεσα υπάρχει μια κλείδωση.
 Ακριβώς εκεί λοιπόν, τοποθετούμε το μαχαίρι μας και σημαδεύοντας την κλείδωση σωστά δεν θα μας δυσκολέψει καθόλου να το τεμαχίσουμε σε δύο κομμάτια.

 Αν θέλουμε, χαρακώνουμε λιγάκι τα μπούτια για ποιο αποτελεσματικό βράσιμο και για να εισχωρούν μέχρι μέσα τα μπαχαρικά κατά την ώρα της μαγειρικής.

 Πάμε τώρα να δούμε πως θα τεμαχίσουμε το άλλο κομμάτι. Στο σημείο που αφαιρέσαμε το κομμάτι με τα πολλά κοκαλάκια, βλέπουμε ένα μικρό κοκαλάκι που θα το χρειαστούμε σαν οδηγό.

 Βάζουμε τη μύτη του μαχαιριού μας εκεί και το πατάμε 
με λίγη δύναμη προς τα κάτω. 

 Ύστερα με το μαχαίρι μας μπορούμε να το κόψουμε και αυτό σε δυο κομμάτια. 

 Όπως βλέπουμε και στις εικόνες, δυο μπούτια κοτόπουλου, τα τεμαχίσαμε σε 6 μικρά κομμάτια που είμαστε έτοιμοι να μαγειρέψουμε και έτσι με τον τρόπο αυτό μπορεί ο καθένας στο τραπέζι να διαλέξει το κομμάτι που του αρέσει περισσότερο.

 Ελπίζω να ήταν κατανοητά και χρήσιμα όσα περιγράψαμε, είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρετε κι εσείς, κι αν την πρώτη φορά πάει κάτι στραβά, τότε τη δεύτερη φορά θα τα καταφέρετε σίγουρα.

Καλή επιτυχία! 

Βασικό: Στο τέλος, τα σκεύη, τα μαχαίρια, το ξύλο κοπής και ό,τι άλλο χρησιμοποιήσαμε και ήρθε σε άμεση επαφή με το κοτόπουλο, τα ξεπλένουμε πολύ καλά συμπληρώνοντας στο σφουγγάρι μας καί ξύδι.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: