Μέσα στο πρωινό λεωφορείο η μέρα μου ξεκινάει νύχτα... Όπως και πολλών άλλων ανθρώπων. Στη μεγάλη πόλη, όταν ο καιρός αρχίζει να κρυώνει στα μέσα του φθινοπώρου, το κρύο έξω από το παράθυρο δεν φαίνεται.. Φαίνονται όμως τα πανωφόρια των πρωινών συνταξιδιωτών που σιγά σιγά χοντραίνουν, μια και η θερμοκρασία κάνει, μακροβούτια δέκα βαθμών.. Ξέρει καλό κολύμπι...
Η διαδρομή με το δεύτερο λεωφορείο κρατάει γύρω στα 40 λεπτά. Παντού βιτρίνες και μαγαζιά, λίγο πράσινο, πουθενά, κάπου να απλώσει το μάτι σου, κάπου να αράξει.. Έτσι κάτι να σκεφτείς, να ξεφύγεις...Συνήθως το τοπίο είναι τόσο μονότονο, το έχεις μάθει πια απέξω κι ανακατωτά, οπότε μετά από λίγα λεπτά, και καθώς βέβαια είναι ακόμα νύχτα, αρχίζουν να κλείνουν τα μάτια..
Θυμάμαι πριν από χρόνια μια κοπέλα, η οποία ερχόμενη στην Αθήνα από την επαρχία, μου είχε πει, πως το φαινόμενο του πρωινού ύπνου στο λεωφορείο δεν το είχε ξανασυναντήσει και της φαινόταν πραγματικά ... απίστευτο..
Εγώ από την άλλη για να δικαιολογηθώ,-μια και είμαι από κείνους τους επιβάτες που ταξιδεύει μαζί με τον Μορφέα, σχεδόν κάθε πρωί- θα σας πω όσα διάβασα πριν λίγο καιρό σε ένα έντυπο που αφορούσε στις διάφορες ικανότητες και ιδιότητες του ανθρώπινου εγκεφάλου:
Οι επιστήμονες, λέει, δεν γνωρίζουν γιατί κοιμόμαστε. Είναι βέβαιο, πάντως, ότι ο ύπνος είναι ζωτική προϋπόθεση για την υγεία του οργανισμού μας. Ένας κακός ύπνος ή η συνεχόμενη αϋπνία μάς κάνει ευερέθιστους, έχουμε χαμηλές επιδόσεις και μειωμένες δυνατότητες μάθησης. Επίσης, στη φάση του ύπνου, ο εγκέφαλος αποφασίζει για την αναζωογόνηση των κυττάρων μας. Το σίγουρο είναι πως ο εγκέφαλος μας τον χρειάζεται για να βάλει σε τάξη τις εντυπώσεις της μέρας.
Υπάρχουν όμως μεγάλες διακυμάνσεις στην ποσότητα του ύπνου που χρειάζεται καθένας μας. Κάποιοι άνθρωποι τα καταφέρνουν με 5 ώρες ύπνου και άλλοι χρειάζονται 12 ώρες. Όσο μεγαλώνουμε, πάντως, τόσο λιγότερο ύπνο χρειαζόμαστε. Τι ανάποδο ε; Σκεφτείτε ότι όσο είμαστε μικροί πρέπει να ξυπνάμε και νωρίτερα, ενώ όταν τελειώνει η περίοδος της εργασίας, σηκωνόμαστε από τα άγρια χαράματα, χωρίς να χρειάζεται... Αδικία...
Τα παιδιά, από την άλλη, ονειρεύονται περισσότερο απ΄ό,τι οι ενήλικοι. Στα νήπια ο μισός ύπνος είναι γεμάτος όνειρα και τα έμβρυα περνούν το μεγαλύτερο διάστημα του ύπνου τους στην φάση των ονείρων. Αυτό ίσως συμβαίνει επειδή όσο πιο μικροί είμαστε, τόσο περισσότερα καινούργια πράγματα μαθαίνουμε κάθε μέρα, τα οποία πρέπει να αποθηκεύσουμε.
Γνωρίζεις ότι...
Ο εγκέφαλος δεν κοιμάται ποτέ;
Ο ύπνος αντιστοιχεί σε 25 χρόνια ζωής;
Το σώμα σου παραλύει όταν ονειρεύεσαι;
Είναι κάτι συνηθισμένο να ξυπνάς 20 φορές κάθε βράδυ;
Αν δεν κοιμηθείς για 5 ημέρες μπορεί να έχεις παραισθήσεις;
____________________________________________________________
Διαβάστε επίσης:
Πως να διαλύσω τα άλατα από το σίδερο; |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου