Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2012

"Φταίνε τα τραγούδια"

γράφει η Ευδοκία Δαβυτίδου

Πριν από χρόνια είχα την χαρά να συναντήσω έναν άνθρωπο που "μιλούσε στον κόσμο με τραγούδια", εκτός από τα υπόλοιπα ταλέντα του. Με τον Δημήτρη Θεολόγου βρεθήκαμε πίσω από τα ίδια μικρόφωνα, εγώ για λιγότερο, εκείνος για περισσότερο καιρό και ομολογώ πως τον ζηλεύω πολύ γι΄αυτό.... Το ραδιόφωνο ήταν και παραμένει μεγάλη αγάπη.

Κρατήσαμε με ιδιαίτερη αγάπη και μάλλον σαν παλιό μυστικό αυτή την ιδιαίτερα τρυφερή σχέση με το μικρόφωνο και τον κόσμο που γίνεται δέκτης της φωνής, της διάθεσης, της σκέψης και του ονείρου μας.

Χάρηκα πάρα πολύ όταν έμαθα πως ο Δημήτρης έγραψε το "Φταίνε τα τραγούδια" το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ.


Τα κείμενα του Δημήτρη τόσο τα πεζά, όσο και τα έμμετρα, ανακατεύουν μνήμες και εποχές, «Χρωματίζουν» μια πορεία ζωής, με στίχους, τραγούδια και έντονες βιωματικές αναφορές, δοσμένες με ευαισθησία και αφηγηματικό λόγο.

Στο βιβλίο του καταγράφει δυνατές στιγμές της διαδρομής του, από τις φτωχογειτονιές της Νέας Ιωνίας στο Βόλο στα δύσκολα μετεμφυλιακά χρόνια, στο Νέο Ψυχικό της δεκαετίας του ’60, το Νέο Ψυχικό των μικρασιατών προσφύγων, με τα μικρά σπιτάκια και τις αυλές. Και διατηρεί ζωντανή και δεμένη με όμορφα τραγούδια στιχάκια, αυτή τη διαδρομή με το δικό του πήγαιν’ έλα Βόλος – Αθήνα – Βόλος.

Μέσα από αφηγήσεις, ντοκουμέντα και φωτογραφίες μιλά για τους ωραίους ανθρώπους που τον έκαναν να αγαπήσει με πάθος την μουσική και τα τραγούδια. Τον Παναγιώτη Αχειλά, μεγάλο καλλιτέχνη στο βιολί και το κανονάκι και τον Νίκο Θεολόγου λαϊκό τραγουδιστή της μικρασιατικής παράδοσης. Δάσκαλοι κι οι δυο, στυλοβάτες της σχολής παραδοσιακής μουσικής της Νέας Ιωνίας του Βόλου, που έφεραν πολλούς νέους ανθρώπους κοντά στην μουσική παράδοση των προσφύγων και έδωσαν δεκάδες συναυλίες σε όλοι την Ελλάδα.

Στίχοι, λέξεις, μελωδίες. Καταφύγια μυστικά.
Καταπακτές αναμνήσεων για ωραίους και ηττημένους.
Για μαχητές και για ονειροπόλους.
Ανοίξτε την καρδιά σας... Σκύψτε με προσοχή σ’ αυτά τα γράμματα.
Αφεθείτε στις ιστορίες του... Ταξιδέψτε...
Η ζωή του όλη, είναι τραγούδια. Τραγουδήστε τα μαζί του.

Τις δύσκολες στιγμές λυτρώνουν τα τραγούδια
γλυκά σε παίρνουν αγκαλιά σαν τη μαμά
έχουν ζωή και μυρωδιά σαν τα λουλούδια
που μέσα κρύβεται των στίχων η ομορφιά.

Ο Δημήτρης Θεολόγου γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα του χρόνια στην Νέα Ιωνία του Βόλου. Στα πέτρινα χρόνια του ΄60 η οικογένεια του αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στην Αθήνα (στο Νέο Ψυχικό). Τελειώνοντας το δημοτικό ξεκίνησε να δουλεύει σαν υπάλληλος σε βιβλιοπωλείο ενώ παράλληλα τελείωσε νυχτερινό Γυμνάσιο & Λύκειο.

Έκανε ραδιοφωνικές εκπομπές για μια δεκαετία. Ταξίδεψε με όχημα την μουσική και τα τραγούδια μέσα από τις συχνότητες της «Κοκκινοσκουφίτσα στα fm», του «Αιγαίο fm», του «Ράδιο Βερόνικα» και της «Αθηναϊκής Ραδιοφωνίας». Σήμερα εργάζεται σαν υπεύθυνος πωλήσεων στο χώρο των βιβλιοχαρτοπωλείων και κατοικεί στο Χαλάνδρι.

Το βιβλίο ξεκίνησε το ταξίδι του στις καρδιές των ανθρώπων την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου 2012 όπου παρουσιάστηκε στο Cafe du Lac στον Αγ.Νικόλαο στην Κρήτη.

Το "Οξυγόνο" τού εύχεται τα καλύτερα και βέβαια "φυσάει" μέσα στα πανιά του να ταξιδέψει μακριά!

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ένα απόσπασμα από το βιβλίο "Ίσως φταίνε τα τραγούδια"

Δεν υπάρχουν σχόλια: