Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου 2013

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ


Υλικά (για 4 άτομα)
4 μπούτια κοτόπουλου
10 μέτρια φρέσκα μανιτάρια
2 κουτ. της σούπας πράσινες ελιές σε φέτες
1 ξερό κρεμμύδι
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ*
1 πρέζα κύμινο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
4 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
χυμό από μισό λεμόνι για τα μανιτάρια
250 γρ. χυλοπίτες 
λίγο ελαιόλαδο για τις χυλοπίτες
αλάτι 
πιπέρι

Εκτέλεση
Κόβετε τα μανιτάρια σε φέτες και τα ραντίζετε με το χυμό του λεμονιού για να μην μαυρίσουν. 
Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το βάζετε στην κατσαρόλα με 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και τα μπούτια κοτόπουλου. 
Τα αλατοπιπερώνετε και τα σοτάρετε για λίγο και από τις δύο πλευρές. 
Προσθέτετε τα μανιτάρια, ανακατεύετε και τα αφήνετε για 3-4 λεπτά. 
Συνεχίζετε με τα ντοματάκια, τις ελιές, το κύμινο και το μαϊντανό ψιλοκομμένο. 
Τα αφήνετε να βράσουν με σκεπασμένη την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 20 λεπτά.
Βράζετε τις χυλοπίτες σε αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία, τις στραγγίζετε και στη συνέχεια τις ανακατεύετε με 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
Μοιράζετε το κοτόπουλο με τη σάλτσα στα πιάτα και συνοδεύετε με χυλοπίτες. 

Χρήσιμη σημείωση: Αν θέλετε να βράσετε τις χυλοπίτες μέσα στη σάλτσα του κοτόπουλου, πριν τις ρίξετε στην κατσαρόλα προσθέστε 2 φλιτζάνια νερό ή ζωμό κότας. 

* Αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας σάλτσα ντομάτας κονκασέ, με τον ακόλουθο τρόπο:

ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΚΟΝΚΑΣΕ

Η σάλτσα ντομάτας κονκασέ είναι ιδανική για όλα σχεδόν τα μαγειρευτά λαχανικά, όπως οι μπάμιες, τα φασολάκια, οι πατάτες κ.ο.κ., για κρέατα και πουλερικά αλλά και για ζυμαρικά και ρύζι.

Ανάλογα με το φαγητό, μπορείτε να προσθέσετε στα υλικά της βασικής συνταγής για σάλτσα ντομάτας κονκασέ, καρότο, φύλλα δάφνης, βασιλικό, σέλινο ακόμη και ζωμό κρέατος κότας ή λαχανικών. 

Χρόνος προετοιμασίας 20' - Χρόνος μαγειρέματος 35΄- 40΄


Υλικά (για 1 κιλό σάλτσας)
1 1/2 - 2 κιλά ντομάτες ώριμες
150 ml ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
1-2 μέτρια κρεμμύδια
1/2 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
1 φλιτζ. τσαγιού νερό
αλάτι, πιπέρι
ζάχαρη

Εκτέλεση
Πλένετε τις ντομάτες και τις ζεματάτε για μερικά λεπτά μέσα σε νερό που βράζει. 
Τις ξεφλουδίζετε, αφαιρείτε τα σποράκια τους και τις κόβετε σε κύβους. 
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και τσιγαρίζετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο για μερικά λεπτά, μέχρι να μαραθούν ελαφρά.
Προσθέτετε τους κύβους της ντομάτας και ανακατεύετε.
Ρίχνετε στην κατσαρόλα το νερό και όλα τα υπόλοιπα υλικά και αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 35-40 λεπτά περίπου, μέχρι να μείνει με τα υγρά της. 



ΠΗΓΗ:  Περιοδικό REAL SIMPLE Φεβρ. 2006 
             ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ Νικ. Τσελεμεντές ΕΚΔ.ΜΑΝΙΑΤΕΑ

_______________________________________________________

Διαβάστε επίσης:

ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: