Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Κορωνέικη Ελιά σε γλάστρα και η φροντίδα της


Ένα δώρο με περίμενε στο σπίτι πριν από μερικές ημέρες.
Μια Κορωνέικη Ελιά ηλικίας 2 ετών μέσα σε γλάστρα περίμενε εμένα για να αναλάβω την καθημερινή της φροντίδα. Δώρο της Ευδοκίας που ξέρει την αδυναμία που έχω στα φυτά. Έλα όμως που από ελιές δεν είχα ιδέα. Ρώτησα όμως και έμαθα και μοιράζομαι μαζί σας αυτές τις λίγες αλλά χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την Ελιά και πιο συγκεκριμένα την Κορωνέικη Ελιά!


Ρώτησα λοιπόν τη Γεωπόνο:

-Σχετικά με τη λίπανση της Κορωνέικης Ελιάς, 
μήπως θα χρειαστούμε τίποτα συμπληρώματα όπως: 
Άζωτο;
Κάλιο;
Βόριο; 

-Από λιπάσματα δεν χρειαζόμαστε τίποτα!


-Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα; 

-Στην πολύ ζέστη χρειάζεται να την παρακολουθούμε ελέγχοντας το χώμα της. Το καλοκαίρι κάθε ημέρα σχεδόν ενώ το χειμώνα σπάνια.


-Ποια εποχή τη μεταφυτεύουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα; 

-Δεν υπάρχει συγκεκριμένη εποχή. Μπορούμε να τη μεταφυτέψουμε, όποτε νιώσουμε ότι η Ελιά μας έχει στριμωχτεί. 


-Σε πόσο μεγάλη γλάστρα να τη μεταφυτέψω; 

-Σε λίγο μεγαλύτερη από αυτή που βρίσκεται σήμερα. 


-Κλάδεμα; Κάθε πότε να την κλαδεύω; 

-Την κλαδεύουμε μία φορά το χρόνο, κάθε Άνοιξη, ακόμα κι αν έχει καρπούς πάνω στα κλαδιά της - δεν πειράζει!


-Τι χώμα να χρησιμοποιήσω; 

-Δεν θα χρειαστεί κάποιο συγκεκριμένο χώμα. Η Κορωνέικη Ελιά είναι πολύ ανθεκτική και μπορεί να επιβιώσει σε κανονικό χώμα για φυτά. 


__________________________________________________________

Ας δούμε και μερικές πιο εξειδικευμένες πληροφορίες που βρήκαμε στο laconic.gr για την Κορωνέικη Ελιά.

ΚΟΡΩΝΕΙΚΗ ΕΛΙΑ

Από τα ποιο διαδεδομένα ήδη ελιάς στη Πελοπόννησο και μάλιστα στη Λακωνία. Φθάνει τα 15μ. ύψος και 10μ. πλάτος. Αντέχει στη πείνα, στη δίψα και τους δυνατούς ανέμους της Λακωνικής γης. Δίνει εξαιρετικό ελαιόλαδο με απόδοση στο λιοτρίβι 25-30%. Ανθίζει πρώιμα, είναι αυτό-γονιμοποιούμενη και καρπίζει πολύ. Είναι η πλησιέστερη ποικιλία στην αγριελιά.

Η Κωρονέικη ποικιλία ελιάς περιέχει μεγάλη ποσότητα ελαιοκανθάλης, ουσία με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση εφάμιλλη εκείνων που απαντώνται στα φάρμακα, καθώς και ελαιασίνη που είναι η πιο ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία του ελαιόλαδου. H ελαιοκανθάλη είναι η ουσία που προκαλεί κάψιμο στο λαιμό κατά την κατάποση. Αυτό, κατά τους εμπειρικούς ελαιοκαλλιεργητές δείχνει ότι το λάδι είναι καλό.

Διεθνής και Ελληνικές μελέτες που έγιναν για να αποδείξουν τον υγειοπροστατευτικό χαρακτήρα του ελαιόλαδου απέδειξαν ότι το λάδι που προέρχεται από την Κωρονέικη ποικιλία έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιφλεγμονώδεις ουσίες. Το δε λάδι που παράγεται από την Κωρονέικη στις περιοχές της Νοτίου Πελοποννήσου έχει μεγαλύτερη από τον μέσο όρο περιεκτικότητα των ουσιών αυτών. Αξίζει να επισημάνουμε ότι και στην περιοχή αυτή, σύμφωνα με τις έρευνες, υπήρχαν διακυμάνσεις οι οποίες συσχετίστηκαν με τον τρόπο καλλιέργειας των ελαιόδεντρων, την εποχή συλλογής της ελιάς και τον τρόπο λειτουργίας του ελαιοτριβείου.

H υπεροχή της Κωρονέικης ποικιλίας της Λακωνικής γης, οφείλεται σε πολλούς και σύνθετους λόγους, όπως στις κλιματολογικές συνθήκες, στα εδαφολογικά στοιχεία και στην ιδιαίτερη φροντίδα των καλλιεργητών και ελαιοτριβέων. Μεγάλο ρόλο παίζει η χαμηλή θερμοκρασία έκθλιψης της ελιάς, αυτό που ονομάζεται ψυχρή έκθλιψη και επιτρέπει στο ελαιόλαδο να διατηρεί τα θαυματουργικά του συστατικά.

Πηγή: Laconic
Φωτογραφίες: www.oxigon.blogspot.com

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα. Μου έφεραν κ μένα μία κωρονεικη κ μετά από δύο μήνες μου ξεράθηκε τελείως κ μου έχει μείνει μόνο ο κορμός κ κάτι κλαδιά. Γίνεται κάτι η να την πετάξω;

Panagiotis Venetis είπε...

Και σε εμάς το ίδιο συνέβη, γι΄ αυτό δεν ξανανεβάσαμε νέες φωτοραφίες με την εξέλιξή της, γιατί απλά ξεράθηκε και δεν επανήλθε ποτέ. Την πετάξαμε δυστυχώς. Πρέπει με τα πρώτα σημάδια κανείς να επισκεφτεί κάποιον Γεωπόνο για να πάρει σωστές οδηγίες.