Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

Λίπανση Αλυσίδας σε Μηχανάκι - Παπί

 

Το τακτικό λάδωμα της αλυσίδας σε ένα μηχανάκι είναι το Α και το Ω! 
Μία φορά την εβδομάδα απαραιτήτως θα πρέπει η αλυσίδα να καθαριστεί πολύ καλά και έπειτα να λιπανθεί με ειδικό λιπαντικό αλυσίδας. Το μηχανάκι μας μαζεύει πολύ σκόνη και πολλά πετραδάκια τα οποία μπορούν να καταστρέψουν την αλυσίδα και άλλα τμήματα γι΄αυτό είναι βασικό η αλυσίδα πρώτα να καθαριστεί καλά με ειδικό καθαριστικό σπρέι ή με πετρέλαιο (το καύσιμο πετρέλαιο για λάμπες είναι ιδανικό).


Μπορούμε επίσης να καθαρίσουμε και τις ζάντες από τυχόν λάδια η γράσα που έχουν στάξει αλλά μετά με ένα καθαρό και στεγνό πανί να αφαιρέσουμε το πετρέλαιο που έχει μείνει. Θα δείτε τις ρόδες να γίνονται ξανά σαν καινούριες!

ΦΥΣΙΚΟΣ ΓΕΡΑΝΟΣ
Στα συνεργεία οι μηχανικοί έχουν γερανούς που σηκώνουν τα μηχανάκια ψηλά κι έτσι χωρίς να κουράζονται φέρνουν το μηχανάκι στο ύψος που τους βολεύει. Εμείς δεν έχουμε αυτή την ευχέρεια οπότε θα σκεφτούμε ένα μικρό τρικ. Θα ψάξουμε να βρούμε ένα ύψωμα σε ένα άλσος ενδεχομένως όπου το μηχανάκι θα στέκεται με ασφάλεια σε ψηλό σημείο κι εμείς από κάτω εύκολα θα ασχολούμαστε με τη φροντίδα της αλυσίδας και όχι μόνο! 

ΟΙ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ ΚΟΥΜΠΩΝΟΥΝ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ
Με τον τακτικό καθαρισμό και τη σωστή λίπανση της αλυσίδας θα δεις μέχρι και τις ταχύτητες να αλλάζουν πιο μαλακά. 

ΚΑΦΕΔΑΚΙ ΠΡΩΙΝΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ
Καθιέρωσέ το κι εσύ μια φορά την εβδομάδα, εγώ κάθε Σάββατο πρωί παίρνω μαζί μου όλα όσα χρειάζομαι:
- Γάντια
- Καθαρά πανάκια
- Πετρέλαιο λάμπας
- Λιπαντικό αλυσίδας
- Frappe γλυκό με γάλα και
φύγαμε για τη συντήρηση της αλυσίδας αλλά και ένα γενικό καθαρισματάκι!


Να θυμάσαι ότι λιπαίνουμε μόνο την αλυσίδα, δεν χρειάζεται να σκορπάμε λιπαντικό πάνω στα γρανάζια ή οπουδήποτε αλλού που δεν χρειάζεται. Γυρίζουμε τη ρόδα με το χέρι και ανάποδα σαν να πηγαίνει το μηχανάκι όπισθεν κι αυτό για να μην μας πιάσει κανένα δάχτυλο. Τρεις στροφές αν κάνει η αλυσίδα μας είναι αρκετό για να έχει λιπανθεί σωστά. 

Τώρα όμως είναι το πιο βασικό!
Αφού έχουμε απλώσει το λιπαντικό στην αλυσίδα πρέπει να το αφήσουμε για δέκα λεπτά τουλάχιστον σε ησυχία για να κρυώσει, να δημιουργηθεί αυτή η προστατευτική του μεμβράνη και ύστερα μπορούμε να το οδηγήσουμε. 


Μην ξεχνάς να κουνάς καλά το σπρέπει πριν τη χρήση!
Ελπίζω να βοήθησα λιγάκι.  
Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: