Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2015

Ο ανεμιστήρας πριν μπει στο πατάρι!


Το καλοκαίρι τελείωσε και είναι ώρα ο ανεμιστήρας να ανέβει ξανά στο πατάρι. Πριν γίνει όμως αυτό θα πρέπει να ακολουθηθεί μια σειρά από αποσυναρμολογήσεις και καθαριότητες, έτσι ώστε ο ανεμιστήρας μας να ανεβεί στο πατάρι καθαρός και έτοιμος να ξαναχρησιμοποιηθεί αμέσως μόλις τον κατεβάσουμε το επόμενο καλοκαίρι!

Πώς αποσυναρμολογούμε και
πώς καθαρίζουμε τον ανεμιστήρα!


Πρώτη και βασική μας κίνηση πριν κάνουμε οτιδήποτε,
είναι να αποσυνδέσουμε τον ανεμιστήρα από το ρεύμα.Στο δικτυωτό προστατευτικό πλέγμα ψηλά, υπάρχει μια μικρή βίδα που ενώνει τα δυο προστατευτικά πλέγματα μεταξύ τους. Η βίδα αυτή πρέπει να αφαιρεθεί και να τη φυλάξουμε σε μια μεριά για να μη χαθεί. Θα τη χρειαστούμε ξανά αργότερα.


Περιμετρικά στο στεφάνι του προστατευτικού πλέγματος του ανεμιστήρα, υπάρχουν κάποιες ασφάλειες κλειστές που συγκρατούν τα δυο πλέγματα μαζί και ουσιαστικά τα βοηθούν να είναι σωστά το ένα κολλημένο δίπλα στο άλλο. Τις ασφάλειες αυτές τώρα πρέπει να τις ανοίξουμε όλες έτσι ώστε να μπορέσουμε να απομακρύνουμε το πρώτο προστατευτικό πλέγμα.

Εδώ βλέπουμε, μόλις αφαιρέσαμε τη μικρή βίδα και ανοίξαμε όλες τις ασφάλειες, το πρώτο προστατευτικό κομμάτι βγαίνει πλέον εύκολα. 

Όσο καθαρός κι αν ήταν την πρώτη φορά που βάλαμε τον ανεμιστήρα μας σε λειτουργία στην αρχή του καλοκαιριού, κατά τη χρήση και όσο οι μήνες περνούν, τόσο στον έλικα όσο και στα προστατευτικά πλέγματα, μαζεύεται σκόνη.Ο έλικας στο κέντρο του έχει μια πλαστική βίδα που τον συγκρατεί. Η βίδα αυτή ξεβιδώνει δεξιόστροφα και όχι αριστερόστροφα όπως όλες οι άλλες βίδες. Τη βίδα αυτή τώρα πρέπει να την ξεβιδώσουμε και να την κρατήσουμε σε μια μεριά ώστε να μη χαθεί. Θα τη χρειαστούμε και αυτή ξανά αργότερα.Μόλις απομακρύνουμε την πλαστική βίδα, βλέπουμε πόσο εύκολα μπορούμε να βγάλουμε και τον έλικα.Τώρα μας μένει το δεύτερο προστατευτικό πλέγμα το οποίο συγκρατείται και αυτό με μια πλαστική βίδα. Αυτή ξεβιδώνει κανονικά, δηλαδή αριστερόστροφα.
Μόλις βγάλουμε και αυτή βίδα, βλέπουμε πόσο εύκολα στη συνέχεια μπορούμε να αφαιρέσουμε και το δεύτερο προστατευτικό πλέγμα.Δεν τελειώσαμε ακόμα. Πίσω στην πλάτη του μηχανισμού / μοτέρ, υπάρχει μια βίδα που πρέπει να χαλαρώσουμε. Η βίδα αυτή, κρατάει σφιχτά το μηχανισμό πάνω στη βάση του.


Στη δική μου περίπτωση η βίδα αυτή είναι σταυρωτή, που σημαίνει ότι θα χρειαστούμε ένα σταυροκατσάβιδο. Παίρνουμε την κασετίνα με τα κατσαβίδια και διαλέγουμε το σταυροκατσάβιδο που ταιριάζει στη βίδα!


Μόλις χαλαρώσουμε τη βίδα, εύκολα πλέον μπορούμε να απομακρύνουμε το μηχανισμό από τη βάση του.


Το καλώδιο για να μην μας ενοχλεί το μαζεύουμε με ένα λαστιχάκι. Θα δείχνει και πιο συμμαζεμένο.
Για να μικρύνουμε τη βάση, ο κατασκευαστής έχει φροντίσει να υπάρχει άλλη μια βίδα που όταν χαλαρώσουμε θα παρατηρήσουμε ότι η μεταλλική βάση εισέρχεται προς τα κάτω και στην πραγματικότητα μπαίνει η πάνω βάση στο εσωτερικό της κάτω βάσης. Μόλις χαλαρώσουμε τη βίδα, απλά σπρώχνουμε προς τα κάτω.  Στο κάτω μέρος τώρα, δηλαδή κάτω από τη στρογγυλή βάση, υπάρχει μια μεταλλική βίδα που συγκρατεί το πάνω μέρος το οποίο τώρα θέλουμε να αφαιρέσουμε. Απλά ξεβιδώνουμε τη βίδα και αυτό αμέσως θα απελευθερωθεί.Ξεβιδώσαμε τα πάντα! 


Πριν το πακετάρισμα πρέπει να πλύνουμε καλά με σαπουνάδα τον έλικα αλλά και τα προστατευτικά πλέγματα που όλο το διάστημα του καλοκαιριού μάζεψαν σκόνη. Οι βίδες και τα μικροεξαρτήματα καλά είναι να βιδωθούν ξανά στις θέσεις τους έτσι ώστε να μη χαθούν. Η μικρή βίδα που σας είπα στην αρχή να φυλάξετε σε ένα σημείο για να μη χαθεί, μπορεί τώρα να βιδωθεί σε ένα από τα προστατευτικά πλέγματα.

Οι βίδες που ανήκουν στο μοτέρ, επίσης!

Όπως και οι βίδες της βάσης!
Έτσι δεν χάνεται τίποτα μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.Όπως βλέπουμε και στη φωτογραφία, ο έλικας 
έγινε ξανά σαν καινούριος!

Σίγουρα στο πατάρι σας θα έχετε κρατήσει κάποια κούτα μέσα στην οποία αποθηκεύετε τον ανεμιστήρα σας. Στη δική μου περίπτωση, η κούτα νούμερο 2 είναι αυτή του ανεμιστήρα. Για την οργάνωση του παταριού θα μιλήσουμε μια άλλη φορά. Μια σύντομη συμβουλή που μπορώ να σας δώσω τώρα είναι, το να αποθηκεύετε τα πράγματά σας στο πατάρι μέσα σε χαρτόκουτες. Χωράνε περισσότερα πράγματα, τακτοποιούνται καλύτερα και έτσι μπορείτε να τοποθετείτε τη μία κούτα πάνω στην άλλη, πράγμα που με σακούλες δεν γίνεται!
Καλό είναι μέσα στην κούτα να έχετε φυλαγμένα προστατευτικά χαρτιά. Ακόμα και εφημερίδες κάνουν για αυτή τη δουλειά. Τυλίγουμε όλα τα κομμάτια του ανεμιστήρα το καθένα ξεχωριστά και μόνο του, έτσι ώστε να μην ''τραυματίζει'' το ένα κομμάτι το άλλο.

Όπως βλέπετε τα τυλίγουμε όλα τα κομμάτια και 
ύστερα τα αποθηκεύουμε με σειρά μέσα στην κούτα.


Κλείνουμε την κούτα.

Και την ανεβάζουμε στο πατάρι. Καλά τον λύσαμε και τον βάλαμε στο πατάρι. Θα ρωτήσει όμως κάποιος, τώρα πως θα τον ξανασυναρμολογήσω; Αυτό φίλοι μου είναι πολύ απλό. 

Δείτε όλες τις φωτογραφίες ανάποδα!

ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: