Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2014

Κρασί, ρόδι και σταφύλια: Βοηθούν την καρδιά και καθυστερούν τη γήρανση


Το κόκκινο κρασί, το ρόδι και το σταφύλι προστατεύουν την καρδία και καθυστερούν τη γήρανση, λόγω της ρεσβερατρόλης που περιέχουν.

Η ρεσβερατρόλη είναι μια φυσική ένωση με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που υπάρχει κυρίως σε σταφύλια, στο κρασί, στο ρόδι αλλά και σε άλλα φρούτα ή λαχανικά.

Η ρεσβερατρόλη προσφέρει ανάλογα ωφελήματα όπως η μειωμένη σε θερμίδες διατροφή. Η εν λόγω διατροφή, που χαρακτηρίζεται από 30% έως 40% λιγότερες θερμίδες από ότι η κανονική διατροφή, σε πειράματα βρέθηκε ότι προσφέρει μακροζωία.

Η μειωμένη σε θερμίδες δίαιτα, ενεργοποιεί βασικούς βιοχημικούς, ορμονικούς, μεταβολικούς και γονιδιακούς μηχανισμούς. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η καθυστέρηση του θανάτου λόγω γήρανσης, η μείωση της γένεσης όγκων, η μείωση της φυσιολογικής διαχρονικής φθοράς του οργανισμού και θετικές επιδράσεις στο επίπεδοDNA των κυττάρων και των μιτοχονδρίων τους.

Οι πολύ σημαντικές επιδράσεις της δίαιτας με μειωμένες θερμίδες στο μεταβολισμό, στην ορμονική δραστηριότητα και στους γονιδιακούς μηχανισμούς στο DNA, οδήγησε τους ερευνητές στο να αναζητήσουν τρόπους αναπαραγωγής των αποτελεσμάτων της με άλλους τρόπους.


Το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας προέρχεται από ασθένειες που ευνοούνται και δημιουργούνται λόγω γήρανσης. Έτσι εάν βρεθούν τρόποι καθυστέρησης της γήρανσης όπως η δίαιτα με μειωμένες θερμίδες, θα ήταν δυνατό να απομακρυνθεί ο κίνδυνος πολλών ασθενειών και να επιτευχθεί σημαντική αύξηση της διάρκειας της ζωής του ανθρώπινου είδους.

Η αύξηση της διάρκειας ζωής που προσφέρει η διατροφή με λιγότερες θερμίδες, επιτεύχθηκε σε πειράματα με ψηλές δόσεις της ρεσβερατρόλης. Τώρα νέα έρευνα δείχνει ότι ακόμη και σε μικρές δόσεις, η ρεσβερατρόλη μπορεί να προσφέρει την αύξηση της διάρκειας ζωής που προσφέρει η χαμηλή σε θερμίδες διατροφή.

Η σημασία της αποτελεσματικότητας των χαμηλών δόσεων της ρεσβερατρόλης έγκειται στο ότι στη συνήθη διατροφή είναι χαμηλές δόσεις της ρεσβερατρόλης που προσλαμβάνουμε και όχι ψηλές.

Αυτό σημαίνει ότι εμπλουτίζοντας τη διατροφή μας με τρόφιμα όπως το σταφύλι, το ρόδι ή άλλα που περιέχουν ρεσβερατρόλη όπως και με τη μέτρια κατανάλωση κρασιού της τάξης των 1 έως 2 ποτηριών την ημέρα, μπορούμε να επωφελούμαστε από τις ευεργετικές δράσεις της ρεσβερατρόλης.

Τα πολύ ενδιαφέροντα πιο πάνω στοιχεία προέρχονται από έρευνες μεγάλης, διεθνούς ομάδας επιστημόνων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ελβετία και τη Γαλλία. Τα δεδομένα προέκυψαν από πειράματα σε ποντίκια. Επισημαίνεται ότι ακόμη και σε ποντίκια που λάμβαναν διατροφή πλούσια σε λιπαρά, η ρεσβερατρόλη ήταν σε θέση να μειώνει την πρόωρη θνησιμότητα.

Τα νέα αυτά στοιχεία επιβεβαιώνουν τη θεωρία για την εξήγηση του φαινομένου του Γαλλικού παράδοξου. Το Γαλλικό παράδοξο είναι η κατάσταση που περιγράφηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία, όπου η θνησιμότητα λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων δεν είναι αυξημένη παρά την υπερβολική κατανάλωση λιπαρών από τυριά και άλλα ζωικής προέλευσης τρόφιμα.

Η ταυτόχρονη τακτική κατανάλωση κόκκινου κρασιού που χαρακτηρίζει τη διατροφή των Γάλλων (τα γεύματα συνοδεύονται συνήθως από ένα ποτήρι κρασί), προσφέρει άφθονη ρεσβερατρόλη η οποία με τη σειρά της εξουδετερώνει τις αρνητικές δράσεις για την καρδία της πλούσιας σε ζωικά λίπη διατροφής.


Οι ερευνητές μας πληροφορούν ότι με την αύξηση της ηλικίας, σε διάφορα όργανα όπως η καρδία, ο εγκέφαλος και οι μυς, η δραστηριοποίηση και έκφραση διαφόρων γονιδίων αλλάζει. Πολλά γονίδια απενεργοποιούνται και η απενεργοποίηση τους συνοδεύεται από μείωση της λειτουργικότητας τους.

Η δράση της ρεσβερατρόλης φαίνεται να επηρεάζει θετικά τα μιτοχόνδρια των κυττάρων. Τα μιτοχόνδρια που υπάρχουν σε όλα τα κύτταρα όλων των οργάνων του σώματος είναι οι μικρές μονάδες παραγωγής ενέργειας που βρίσκονται στο κυτταρόπλασμα των κυττάρων.

Τα μιτοχόνδρια είναι άκρως απαραίτητα για τη ζωή. Είναι ευάλωτα στις οξειδωτικές βλάβες του μεταβολισμού που συσσωρεύονται με το πέρασμα του χρόνου και την αύξηση της ηλικίας. Η ρεσβερατρόλη με τις αντιοξειδωτικές της δράσεις φαίνεται ότι προστατεύει συνολικά την υγεία των μιτοχονδρίων που βρίσκονται παντού στο σώμα, στην καρδία, στον εγκέφαλο, στο συκώτι, στους μυς.

Η δίαιτα με μειωμένες θερμίδες και η ρεσβερατρόλη σε χαμηλές συγκεντρώσεις, πετυχαίνουν επαναδραστηριοποίηση πολλών από τα γονίδια που στην καρδία, στον εγκέφαλο και στους μυς απενεργοποιούνται λόγω αύξησης της ηλικίας.
Το γεγονός αυτό προάγει καλύτερη ποιότητα ζωής και βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας και άλλων ζωτικών οργάνων παρά το πέρασμα του χρόνου.

Πηγή: medlook.net

Δεν υπάρχουν σχόλια: