Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012

Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ


Οι άνθρωποι προσπαθούμε να κατανοήσουμε τη λειτουργία του εγκεφάλου μας εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Οι Αρχαίοι Έλληνες, πριν 2.400 χρόνια, κατάλαβαν ότι οι σκέψεις μας επηρεάζουν τις φυσικές παθήσεις, και 2.100 χρόνια πριν, οι Ρωμαίοι εξέφρασαν την υπόθεση ότι ο εγκέφαλος είναι το κέντρο ελέγχου του σώματος. Τον 13ο αιώνα οι άνθρωποι ξεκινούν τη μελέτη της ανατομίας του σώματος, ανοίγουν το ανθρώπινο κρανίο και περιγράφουν την μορφή του. Μέχρι και το τέλος του 19ου αιώνα όμως, κανένας δεν μπορούσε να εξηγήσει πως λειτουργεί ο εγκέφαλος. Η επιστήμη του εγκεφάλου είναι μια σύγχρονη επιστήμη που μόλις τα τελευταία χρόνια κατάφερε να δώσει απαντήσεις για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

Ένας γαλαξίας μέσα στο κεφάλι σου
Ο εγκέφαλος του εμβρύου μοιάζει με τον εγκέφαλο ενός ψαριού, μιας χελώνας ή μιας σαύρας, και μέσα στους 9 μήνες της κύησης περνά από όλα τα στάδια εξέλιξης εκατομμυρίων ετών. Κάθε λεπτό σχηματίζονται μέχρι 250.000 νέα νευρικά κύτταρα. Ταυτόχρονα, τα επιμέρους τμήματα του εγκεφάλου εξειδικεύονται στις συγκεκριμένες λειτουργίες του.

Όταν γεννιόμαστε έχουμε περίπου 125 δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα – όσα είναι περίπου και τα άστρα του γαλαξία! Αυτά τα κύτταρα, που είναι υπεύθυνα για τη λήψη των πληροφοριών από τον εγκέφαλο και για τη μεταφορά των εντολών προς τα διάφορα μέρη του σώματος, διαπλέκονται και διαπερνούν το ένα το άλλο, δημιουργώντας διαδρομές, τις νευρικές οδούς. Ο εγκέφαλος για να αντεπεξέλθει στις καθημερινές μας υποχρεώσεις, ελέγχει μια νευρική διαδρομή ίση με 25 φορές τον γύρο του πλανήτη γη! Και το κάνει και με απίστευτη ταχύτητα... Ο εγκέφαλος χρειάζεται μόλις 0.06 δευτερόλεπτα από τη στιγμή που αποφασίζουμε να κινήσουμε τον δεξιό δείκτη μας μέχρι τη στιγμή που πράγματι συμβαίνει αυτό.

Ο εγκέφαλός μας είναι διαρκώς απασχολημένος με το να συλλέγει και να τακτοποιεί εντυπώσεις από το περιβάλλον. Συνέχεια δε, ρυθμίζει και συντονίζει αυτά που συμβαίνουν στο σώμα μας. Για τους λόγους αυτούς, χρειάζεται ενέργεια. Στην πραγματικότητα, ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί το 20% της όλης ενέργειας που χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργήσει. Δεν είναι ανάγκη όμως να είσαι ο Αϊνστάιν για να κουράσεις τον εγκέφαλό σου, είναι και όλα αυτά που δεν σκέφτεσαι τα οποία κοστίζουν σε ενέργεια, π.χ. Χτυπάει η καρδιά σου, αναπνέεις, αισθάνεσαι πείνα ή δίψα, κρατάς την ισορροπία σου, περπατάς, τρέχεις ή φοράς τα ρούχα σου. Μια σκέψη, στην πραγματικότητα, αντιπροσωπεύει την κατανάλωση ενός γλόμπου 14 Watt.

Είναι μοναδικός
Οι εγκέφαλοι είναι εκ γενετής διαφορετικοί και αναπτύσσονται διαφορετικά, εξαρτώμενοι από το περιβάλλον με το οποίο βρίσκονται σε αλληλεπίδραση. Παρόλο, λοιπόν, που δοκιμάζουμε τα ίδια γλυκά, διαβάζουμε τα ίδια βιβλία ή μυρίζουμε το ίδιο άρωμα, ο εγκέφαλός μας δημιουργεί μοναδικές εμπειρίες που είναι διαφορετικές από εκείνες των άλλων ανθρώπων.

Πονοκέφαλος
Ένας πονοκέφαλος μπορεί να προκληθεί από πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Ωστόσο, το κοινό σημείο σε όλες τις περιπτώσεις είναι ότι δεν αισθανόμαστε πόνο στον εγκέφαλο. Άρα, πόνο αισθάνονται οι υπόλοιπες δομές, ιδίως τα αιμοφόρα αγγεία. Για παράδειγμα αν έχετε πονοκέφαλο από κατάχρηση αλκοολούχων ποτών, αυτό οφείλεται στην τοξική τους επίδραση και στο ότι το αλκοόλ έχει διουρητικές ιδιότητες (ουρούμε περισσότερο απ΄όσο πίνουμε). Η διούρηση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνο στα αιμοφόρα αγγεία γύρω από τον εγκέφαλο.

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: Από το φυλλάδιο για την έκθεση "THE BRAINΗ δύναμη του μυαλού" που έγινε στην Αθήνα από 2/12/2007 έως 16/3/2008 
__________________________________________

Διαβάστε επίσης:
ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: