Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΟΥΛΟΥΡΙ - ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ ΣΝΑΚ


Προσιτό, χορταστικό, με βιταμίνη Ε κι ελάχιστα λιπαρά, το γνωστό σε όλους μας κουλούρι Θεσσαλονίκης διεκδικεί επάξια τον τίτλο του καλύτερου πρωινού σνακ για όλη την οικογένεια 

Είναι πλέον γνωστό ότι το να αποφεύγουμε το πρωινό είναι ένα από τα πιο σοβαρά διατροφικά λάθη. Παρ΄όλα αυτά, σίγουρα έχετε ακούσει πολλούς ανθρώπους να λένε ότι το πρωί "δεν πάει τίποτα κάτω, εκτός από έναν σκέτο καφέ". Το κλασικό σουσαμένιο κουλούρι αποτελεί την ιδανική λύση γι΄αυτούς, αλλά και για όσους δεν προλαβαίνουν να γευτούν ένα πλήρες πρωινό, αφού προσφέρει όλα όσα χρειάζεται ο οργανισμός για να ξεκινήσει δυναμικά την καινούργια μέρα, χωρίς να μας φορτώνει με πολλά λιπαρά και άχρηστες θερμίδες.

Γιατί να φάω ένα κουλούρι
Είναι ένα παραδοσιακό, φτηνό και χορταστικό πρωινό. Περιέχει άσπρο αλεύρι, ζάχαρη, μαγιά ή προζύμι και σουσάμι. Το βάρος του είναι περίπου 40 γραμμάρια, δίνει 90 έως 100 θερμίδες, εκ των οποίων οι 65 -70 προέρχονται από υδατάνθρακες. Είναι σχετικά χαμηλό σε λιπαρά, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για πρωινό σνακ. Επίσης, η περιεκτικότητα του σε σουσάμι το καθιστά μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης Ε, γνωστής για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες.

Κουλούρι εναντίον:

ΚΡΑΚΕΡ: Αποτελούν μια ακόμη δημοφιλή λύση για το πρωί. Από άποψη θερμίδων δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από το κουλούρι (δίνουν περίπου 50 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια), το κουλούρι όμως κερδίζει την "αναμέτρηση" γιατί περιέχει σουσάμι.

ΚΡΟΥΑΣΑΝ ΒΟΥΤΥΡΟΥ: Είναι ένα γευστικό σνακ, που συνδυάζεται με σχεδόν οτιδήποτε συνηθίζουμε να πίνουμε το πρωί (καφές, γάλα κ.λπ). Από άποψη θερμίδων, είναι σαφώς πλουσιότερο από το κουλούρι (το βάρος του είναι συνήθως 57 γρμ. και δίνει 230 θερμίδες), ενώ ένα από τα βασικά του μειονεκτήματα είναι ότι περιέχει αρκετό λίπος, σε ποσοστό κατά τι λιγότερο από 50%.

ΤΥΡΟΠΙΤΑΣ: Προτιμάται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πίτα, κυρίως το πρωί. Ένα από τα συν της τυρόπιτας είναι το ότι περιέχει τυρί, πηγή πρωτεϊνών και ασβεστίου. Όμως, περιέχει πολύ περισσότερο λίπος σε σχέση με το κουλούρι (περίπου το 50% των θερμίδων της προέρχονται από το λίπος).


5 λόγοι για να μην αγοράσετε κουλούρι
  • Αν δεν προφυλάσσεται με κάποιο τρόπο (κάλυμμα, γυάλινο τζάμι κ.λπ).
  • Αν δείτε πως ο κύριος ή η κυρία που το πουλάει δεν χρησιμοποιεί ειδική λαβίδα.
  • Αν παρατηρήσετε ότι το κουλούρι έχει πολύ αραιό σουσάμι (το σουσάμι, όταν έχει σκόνες, δεν "κολλάει" στο κουλούρι).
  • Αν το χρώμα του είναι πολύ σκούρο ή πολύ ανοιχτό, σημαίνει είτε ότι έχει παραψηθεί είτε ότι δεν έχει ψηθεί επαρκώς.
  • Αν είναι πολύ αργά (συνήθως, η τελευταία παραλαβή είναι στις 12 ή 12.30 το μεσημέρι, άρα, όσο πιο αργά πάρετε κουλούρι, τόσο λιγότερες θα είναι οι πιθανότητες να είναι φρέσκο).

Το φάρμακο των Αρχαίων
Το κουλούρι ήταν δημοφιλές τόσο στην αρχαία Ελλάδα (λεγόταν "κολλύριο", που σημαίνει μικρό στρογγυλό ψωμί), όσο και στο Βυζάντιο (όπου λεγόταν "κολλύκιο" με την ίδια σημασία). Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην Αρχαία Ελλάδα συνήθιζαν να χρησιμοποιούν κομματάκια ψωμί βουτηγμένο σε ειδικό υγρό ως κομπρέσα για τα πονεμένα μάτια . Αυτό εξηγεί το πως επιβίωση η λέξη "κολλύριο" με τη σημασία που γνωρίζουμε σήμερα.

_________________________________________________________

Διαβάστε επίσης:

"ΕΙΜΑΙ ΟΣΟ ΦΑΙΝΟΜΑΙ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: