Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ


Δεν υπάρχει αποτυχία σε ό,τι έχει σχέση με την αγάπη. Η μη επιτυχία δε σημαίνει αναγκαστικά αποτυχία. Μπορούμε να δούμε την απογοήτευσή μας σαν ευκαιρία για γνώση και ανάπτυξη.


Αν δεν διακινδυνεύσουμε ν΄αγαπήσουμε, ποτέ δε θ΄αποτύχουμε στην αγάπη. Θα συμβεί όμως κάτι χειρότερο: δε θα μάθουμε ποτέ για το θαύμα της αγάπης, θα μας λείπει η εμπειρία της. Όπως μάλιστα πιστεύει ο Λόυντ Τζόουνς, εκείνοι που προσπαθούν να κάνουν κάτι και αποτυχαίνουν είναι απεριόριστα καλύτερα από εκείνους που προσπαθούν να μην κάνουν τίποτα και πετυχαίνουν.


Φαίνεται ότι αποκτούμε περισσότερη σοφία μέσα από τις αποτυχίες παρά από τις επιτυχίες μας. Πάντοτε βλέπουμε την αποτυχία σαν το αντίθετο της επιτυχίας, αλλά δεν είναι έτσι. Συχνά η επιτυχία βρίσκεται στον αντίποδα της αποτυχίας.


Όσο θα συνεχίζουμε ν΄αναζητούμε την αγάπη, κάποια αποτυχία θα υπάρχει πάντοτε. Ο πόνος, όμως, αποτελεί δυνατό κίνητρο για δράση. Ερευνώντας τις αιτίες για τις αποτυχίες μας, κερδίζουμε γνώση και σοφία. Κατακτούμε νέες εναλλακτικές λύσεις για παλιές συμπεριφορές και νέες δυνάμεις για μελλοντικές συγκρούσεις. Αυτό, σίγουρα, δεν είναι αποτυχία. Είναι μάλλον ο τρόπος που παράγει η διαρκή αλλαγή. Είναι ο δρόμος της ενόρασης και της ωρίμανσης. Είναι ο δρόμος της αγάπης.

"Δεν υπάρχει αποτυχία παρά μόνο
όταν σταματήσουμε να προσπαθούμε"
ELBERT HUBBARD 

Πηγή: "Γεννημένοι για την αγάπη" Λ.Μπουσκάλια, Εκδόσεις Γλάρος, 1992
___________________________________________________

Διαβάστε επίσης:
ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΕΧΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: