Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Συνταγή για Γιουβαρλάκια χωρίς αβγολέμονο


Πόσες φορές μπαίνεις σε διάφορα σάιτ να δεις πώς μαγειρεύονται τα ''άτιμα'' τα γιουβαρλάκια και έτσι πολύπλοκα που τα γράφουν μπερδεύεσαι χειρότερα και σε κάνουν να πιστεύεις ότι πρόκειται για πολύ δύσκολο φαγητό.  Κι όμως τα ''γιουβαρλάκια'' είναι μια πάρα πολύ εύκολη συνταγή παρόλο που εμένα μου πήρε 2 ολόκληρα χρόνια για να την ολοκληρώσω. Γιατί; Γιατί ο σεφ που είχε αναλάβει να μου τα μάθει δεν μου έλεγε όλα του τα μυστικά.

Λοιπόν, είμαστε έτοιμοι; Ας ξεκινήσουμε από τα υλικά. Θα δεις ότι είναι πολύ εύκολο φαγητό και μετά από αυτό το ''μάθημα'' είμαι σίγουρος ότι θα φτιάχνεις συχνά γιουβαρλάκια!

Τι θα χρειαστούμε:

500gr. κιμά μοσχαρίσιο ή αν θες 250gr. μοσχάρι με 250gr. χοιρινό.
1 αβγό
1 Κρεμμύδι
2 Λεμόνια
1 κούπα ρύζι ''Basmati'' κατά προτίμηση, αφήνει ένα ιδιαίτερο άρωμα.
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι και αρχίζουμε:

Σε ένα πιάτο βαθύ βάζουμε τον κιμά, ρίχνουμε το αβγό, ψιλοκόβουμε από πάνω το κρεμμύδι, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και μισή κούπα ρύζι.


Πρόσεχε μην τα μπερδέψεις. Στα υλικά, σου είπα 1 κούπα ρύζι. Από αυτή την κούπα θα ρίξεις τη μισή εδώ στο πιάτο με τον κιμά, το άλλο μισό που θα σου μείνει στην κούπα, θα το χρειαστούμε αργότερα.


Τα ανακατεύουμε όλα αυτά μαζί να γίνουν ένα σώμα, ένα υλικό!


Αρχίζουμε τώρα να πλάθουμε τα γιουβαρλάκια μας! Εγώ προτιμώ και προτείνω μέγεθος μπουκίτσας. Βράζει πιο εύκολα μέχρι μέσα και γίνεται κάπως πιο πλούσιο στο πιάτο αλλά αν προτιμάς μπορείς να τα πλάσεις και μεγαλύτερα από μπουκίτσες.


Εν τω μεταξύ, την ώρα που πλάθουμε τα γιουβαρλάκια μας, 
βάζουμε στο μάτι της κουζίνας νερό για να βράσει. 


Μόλις είμαστε έτοιμοι με τα γιουβαρλάκια και το νερό μας βράζει, 
αρχίζουμε τώρα να τα ρίχνουμε ένα ένα μέσα στο βραστό νερό!


Μην σε προβληματίσει αυτό. Καθώς θα ρίχνεις τα γιουβαρλάκια σου μέσα στο βραστό νερό, θα δεις το νερό να χάνει τη θερμοκρασία του σε βαθμό που να μην βράζει όπως στην αρχή. Λογικό είναι αυτό. Θα πάει όλη η θερμότητα στα γιουβαρλάκια.


Εσύ αυτό που έχεις να κάνεις είναι το εξής. Αφού ρίξεις μέσα στην κατσαρόλα σου και το τελευταίο γιουβαρλάκι, κλείσε το καπάκι της κατσαρόλας και θα δεις ότι σε λίγο θα αρχίσει πάλι να βράζει.


Χαμήλωσε το μάτι της κουζίνας και έχε το καπάκι της κατσαρόλας κλειστό. Άφησέ το δηλαδή να σιγοβράζει για περίπου 15΄ λεπτά.


Μετά τα 15΄ λεπτά δυνάμωσε πάλι το μάτι της κουζίνας και ρίξε μέσα στην κατσαρόλα σου την άλλη μισή κούπα ρύζι που σου είπα στην αρχή, θυμάσαι; Ωραία! Ρίξε το κι αυτό τώρα μέσα και.. πρόσθεσε ακόμη λίγο ελαιόλαδο. Όταν δεις ότι πήρε πάλι να βράζει για τα καλά, χαμήλωσε το μάτι της κουζίνας, κλείσε το καπάκι και άφησέ το να σιγοβράζει.

Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, σερβίρεις! 


Μπορείς να ρίξεις επιπλέον πιπέρι και μπόλικο λεμόνι αν είσαι του λεμονιού!


Όπως βλέπουμε και στη φωτογραφία, με γιουβαρλάκια μπουκίτσες 
το πιάτο μας δείχνει πιο πλούσιο.


Το λεμόνι, το φρέσκο λεμόνι (όχι μπουκαλάκια), 
θα δώσει ιδιαίτερη μυρωδιά και γεύση στα γιουβαρλάκια μας!!!


Η γεύση του απλά ανεπανάληπτη!!!


Στο δικό μου μενού βλέπεις αρκετό ζουμί ΄ είναι επειδή μου αρέσουν γενικότερα οι σούπες, εσύ αν θες μπορείς απλά να προσθέσεις λιγότερο νερό ή περισσότερο ρύζι έτσι ώστε να ισορροπήσει.


Λοιπόν σου εύχομαι καλή επιτυχία και είμαι σίγουρος ότι θα σου αρέσει και εύχομαι να ήταν κατανοητά όσα σου είπα. Μπορείς επίσης στα γιουβαρλάκια σου να προσθέσεις και αυγολέμονο, δες το βίντεο αμέσως πιο κάτω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: