Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ


Υλικά (για 10-12 άτομα)
4 1/2 - 5 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι (~600 γρμ)
3/4 φλιτζανιού γάλα (χλιαρό) (~190 ml)
45 γρμ μαγιά (νωπή)
2 κουταλάκια του γλυκού μαχλέπι
3 αβγά (χτυπημένα)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3/4 φλιτζανιού βούτυρο (λιωμένο)(~170 γρμ)
3/4 φλιτζανιού ζάχαρη (~ 170 γρμ)

για την επάλειψη
2 κρόκους αυγών

για τη διακόσμηση
κόκκινα αυγά
φιλέ αμυγδάλου

Εκτέλεση
Βάζουμε τη μαγιά σε βαθύ σκεύος και τη διαλύουμε με το μισό γάλα. 
Κατόπιν προσθέτουμε μία κουταλιά ζάχαρη και λίγο αλεύρι, ώσπου να δημιουργηθεί ένας χυλός πηκτός. Αφήνουμε το προζύμι σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 20-30 λεπτά. 
Το υπόλοιπο αλεύρι το κοσκινίζουμε και το ρίχνουμε σε βαθιά λεκάνη. 
Κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε το προζύμι και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Η ζύμη πρέπει να είναι εύθραυστη, αλλά μαλακή και αφράτη. 
Πλάθουμε τη ζύμη σε 1 ή 2 μπάλες και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 2 ώρες περίπου. 
Αφού περάσουν οι 2 ώρες ξαναζυμώνουμε και χωρίζουμε τη ζύμη, σε όσα κομμάτια θέλουμε, ανάλογα με τα σχέδια και τα μεγέθη που θα φτιάξουμε. 
Πλάθουμε κορδόνια και πλέκουμε κοτσίδες ή κάνουμε κουλούρες. 
Βάζουμε 1 ή περισσότερα κόκκινα αυγά και τοποθετούμε τα τσουρέκια σε λαμαρίνα ή ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. 
Τα αφήνουμε ξανά να φουσκώσουν για 1 ώρα περίπου. 
Τα αλείφουμε με τα χτυπημένα κροκάδια και τα πασπαλίζουμε με φιλέ αμγδάλου. 
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25-40 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους. 

Καλή επιτυχία και καλή Ανάσταση!
___________________________________

Διαβάστε επίσης
ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: