Τρίτη 14 Μαΐου 2013

ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ

Το αλάτι δίνει γεύση στο φαγητό, αλλά χρησιμοποιείται και για τη συντήρησή του. Οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν από πολύ παλιά και κάποτε η αξία του ήταν τόσο μεγάλη, ώστε δινόταν αντί μισθού.


Πραγματικά πολύτιμο, το αλάτι δίνει γεύση στα φαγητά μας αλλά έχει και τη δύναμη να τα διατηρεί. Γι΄αυτό άλλωστε είναι από τα πιο παλιά συντηρητικά για παστά κρέατα και ψάρια.

Στην αρχαία Ρώμη, μάλιστα το αλάτι θεωρούνταν τόσο πολύτιμο, ώστε δινόταν στους στρατιώτες αντί μισθού. Κι αυτό αποδεικνύεται από τη σχέση της ρίζας της ονομασίας του με τη ρίζα της ονομασίας του μισθού σε διάφορες γλώσσες. Η λατινική ρίζα solarium που έγινε salt (το αλάτι στα αγγλικά) ή sel (γαλλικά), ακριβώς αυτά τα "αλατοχρήματα" υποδήλωνε και οι αντίστοιχες λέξεις για τους μισθούς είναι salary και salaire!


Το αλάτι είναι άφθονο ως προς την ποσότητα παραγωγής και αρκετά φθηνό ως προς την τιμή του. Το ορυκτό αλάτι δημιουργήθηκε από την εξάτμιση του θαλασσινού νερού στα έγκατα της Γης. Δεν είναι καθαρό και μπορεί να περιέχει διάφορες ενώσεις, πολλές φορές τοξικές. Το αλάτι που φτιάχνεται σήμερα, βγαίνει από την τεχνητή εξάτμιση θαλασσινού νερού. Το μαγειρικό αλάτι έχει υποστεί μια βιομηχανική τεχνική καθαρισμού, ενώ το επιτραπέζιο είναι επεξεργασμένο μαγειρικό που καλύπτεται από ένα ρευστό συστατικό, το ανθρακικό μαγνήσιο. Συχνά στο αλάτι προστίθεται τεχνητά ιώδιο.



Μικρά μυστικά

  • Στις σούπες: Αν έπεσε πολύ αλάτι στις σούπες, τις σάλτσες ή τα λαδερά σας μην πανικοβάλλεστε. Υπάρχει τρόπος να διορθώσετε τη ζημιά.  Είτε ρίχνοντας μερικά κομμάτια καθαρισμένης και πλυμένης ωμής πατάτας που θα το αφαιρέσετε μόλις βράσουν είτε προσθέτοντας λίγη ζάχαρη στο φαγητό σας. 
  • Στο γάλα που βράζει: Αν προσθέσετε λίγο αλάτι στο γάλα που βράζετε, αποφεύγετε τον κίνδυνο να καεί και να κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.
  • Στα ασπράδια: Για να χτυπηθούν τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα προσθέστε λίγο αλάτι προτού ξεκινήσετε το χτύπημα. 
  • Για την αλατιέρα: Αν πέφτει πολύ αλάτι από την επιτραπέζια αλατιέρα σας βουλώστε μερικές από τις τρύπες της με άχρωμο βερνίκι. Για να μη νοτίζει το αλάτι ρίξτε στην αλατιέρα μερικούς κόκκους ρύζι για να απορροφήσουν την υγρασία.
  • Αναλογία αλατοπίπερου: Ξέρετε ποια είναι σωστή αναλογία αλατοπίπερου που ταιριάζει σε όλες σχεδόν τις συνταγές: 3/4 αλάτι και 1/4 πιπέρι.
  • Αλάτι με άρωμα σκόρδου: Μπορείτε να φτιάξετε αλάτι αρωματισμένο με σκόρδο ως εξής: Πασπαλίζετε μια ξύλινη επιφάνεια με άφθονο αλάτι και κόβετε εκεί απάνω 1 σκελίδα σκόρδου. Το αλάτι αυτό θα απορροφήσει όλο το άρωμα του σκόρδου και θα δώσει μια ντελικάτη μυρωδιά στα φαγητά σας.
  • Αλάτι στα κατεψυγμένα: Το κατεψυγμένο κοτόπουλο ξεπαγώνει πιο γρήγορα αν το βάλετε μέσα σε μια λεκάνη με κρύο νερό, όπου έχετε διαλύσει άφθονο αλάτι. Επίσης, αν σας φαίνεται ότι μυρίζει δυσάρεστα τρίψτε το με λεμόνια κομμένα στη μέση και βουτηγμένα στο αλάτι. 



ΠΗΓΗ: Περιοδικό "ΕΙΝΑΙ"  Κωνσταντίνας Αθανασίου


Δεν υπάρχουν σχόλια: