Αρχαιολογικές
έρευνες στην ελληνική γη έφεραν
στο φως απολιθωμένα φύλλα ελιάς ηλικίας
πάνω από 50.000 έτη και ανέδειξαν την Ελλάδα
ως την πρώτη πατρίδα της ελιάς.
Ο Όμηρος ο σημαντικότερος αρχαίος Έλληνας ποιητής, χαρακτήρισε το ελαιόλαδο «υγρό χρυσάφι» αποτυπώνοντας εύγλωττα τόσο την αξία του στη διατροφή των Ελλήνων από τα αρχαίο χρόνια, όσο και την εξαιρετική ποιότητα του ελληνικού ελαιόλαδου.
Στην Ελλάδα μια χώρα με υψηλή ηλιοφάνεια ήπιες κλιματολογικές συνθήκες και εξαιρετικά εδάφη, ευδοκιμούν, για χιλιάδες χρόνια,ποικιλίες ελιάς διεθνούς φήμης.
Η Ελλάδα κατέχει
την Τρίτη θέση στον κόσμο
στην παραγωγή ελαιόλαδου, με ποσοστό
16% και τη δεύτερη θέση στην
παγκόσμια παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς,
με ποσοστό 72%. Το 80% της
ελληνικής παραγωγής ελαιόλαδου ανήκει
στην κορυφαία κατηγορία Εξαιρετικό
Παρθένο.
Πηγή: alea
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου