Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2016

Ζυμωτό ψωμί - με γάλα


Είναι πολύ πιο εύκολο από ότι πιστεύουν πολλοί και πολύ νόστιμο, γι΄αυτό θα σας πρότεινα να μην ζυμώνετε και πολύ συχνά γιατί το μυαλό σας θα βρίσκεται συνεχώς στη ψωμιέρα και αν είστε σε δίαιτα μάλλον θα τη σταματήσετε. Καλύτερα λοιπόν να ζυμώσετε ψωμί όταν περιμένετε κόσμο έτσι ώστε να καταναλωθεί γρήγορα και έτσι δεν θα έχετε τον πειρασμό μέσα στην ψωμιέρα.


Πολλοί νομίζουν ότι είναι δύσκολο να φτιάξεις το δικό σου ψωμί, πιστεύουν πως δεν θα τα καταφέρουν και πως αν δοκιμάσουν να καταπιαστούν με κάτι τέτοιο θα αποτύχουν. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει φυσικά. Το ζυμωτό ψωμί κάποτε ήταν καθημερινότητα για τις περισσότερες οικογένειες. Τα πιο πολλά σπίτια είχαν το δικό τους ζυμωτό ψωμί, φτιαγμένο με τα χεράκια της νοικοκυράς, και φυσικά κάθε σπίτι είχε το δικό του ξυλόφουρνο. Αυτά βέβαια ανήκουν σε μια άλλη εποχή. Εμείς σήμερα θα ψήνουμε το ψωμί μας, γυρίζοντας απλά το κουμπί της ηλεκτρικής μας κουζίνας. Δεν θα χρειαστεί ούτε να πάμε να μαζέψουμε ξύλα στο βουνό, ούτε να ανάψουμε φωτιά. Το μόνο που μένει σε εμάς σήμερα, είναι μόνο το ζύμωμα!

Πάμε να ζυμώσουμε λοιπόν. 
Υλικά για τρεις φρατζόλες ψωμί:
600 ml γάλα ή νερό. (εγώ προτιμώ γάλα) - (χλιαρό)
2 φακελάκια μαγιά 
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
3 κουταλιές του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
1 Κιλό αλεύρι περίπου, (ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω)
1 Μεγάλο σκεύος για να ζυμώσουμε 
3 φόρμες ψησίματος
Ας δούμε τη διαδικασία βήμα προς βήμα!
 Μετράμε 600 ml γάλα ή νερό.

Το βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι να ζεσταθεί λίγο. Ελέγχουμε συνεχώς με το χέρι μας τη θερμοκρασία. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βράσει. Το θέλουμε απλά χλιαρό.

 Το ρίχνουμε στο σκεύος που πρόκειται να ζυμώσουμε!
 Προσθέτουμε τα δυο φακελάκια με τη μαγιά.

Ρίχνουμε το ελαιόλαδο!
 Προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη!

 Ανακατεύουμε όλα μας τα υλικά μέσα στο σκεύος με το χέρι πλέον και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι, ζυμώνουμε καλά μέχρι που να μην κολλάει πια στα χέρια μας το ζυμάρι.
 Ύστερα, ρίχνουμε στον πάγκο μας λίγο αλεύρι και βγάζουμε το ζυμάρι από το σκεύος για να το ζυμώσουμε καλύτερα. Εγώ ζυμώνω πάντα σταυρωτά. Μόλις γίνει οριζόντια μακρόστενο, το φέρνω μπροστά μου κάθετα και συνεχίζω. Δείτε στις φωτογραφίες πως το εννοώ.  Όταν είναι έτοιμο το χωρίζουμε σε τρία ίσα μέρη.

 Θα αλείψουμε τις φόρμες ψησίματος με βούρο και ύστερα θα ρίξουμε από πάνω αλεύρι.
 Ζυμώνουμε ξανά τα κομμάτια και τους δίνουμε περίπου το σχήμα της φόρμας στην οποία θα μπουν.
 Αν θέλουμε τα χαρακώνουμε από πάνω με ένα μαχαίρι. Θα δώσει και ωραιότερο σχήμα στο τέλος. Ύστερα, θα τα σκεπάσουμε προσεκτικά, θα τα Σταυρώσουμε και θα τα αφήσουμε σε ένα ζεστό μέρος για μία ώρα περίπου να φουσκώσει.

ΜΙΑ ΩΡΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ

 Βλέπουμε το ζυμάρι μας, έχει φουσκώσει μια χαρά! Προθερμαίνουμε το φούρνο μας για 5΄ λεπτά και βάζουμε να ψηθούν στον αέρα στους 180 °C για 1 ώρα και 15 λεπτά.

 Εδώ βλέπουμε το ψωμάκι μας είναι έτοιμο. Η μεσαία φρατζόλα μας βγήκε λίγο πιο παραψημένη, αλλά δεν πειράζει, μια χαρά νόστιμη είναι και αυτή.

 Φτιάξτε το δικό σας ψωμί, εντυπωσιάστε τους φίλους σας!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: