Ελαφρό αρωμάτισμα
Τα αρωματικά φυτά και τα καρυκεύματα δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται σε μεγάλες ποσότητες, γιατί έτσι καταπνίγουν το φυσικό άρωμα της τροφής.
Αντίθετα πρέπει να φέρνουν στην επιφάνεια ή να δυναμώνουν ελαφρά τη βασική γεύση και να την κάνουν πιο πικάντικη. Με αυτό τον τρόπο είναι δυνατόν να περιορίσουμε ή ακόμα και να παραλείψουμε το αλάτι.
Τα πειράματά μας ξεκινάνε με μικρές ποσότητες αρωματικών φυτών και καρυκευμάτων και αυξάνονται ανάλογα πάντα τα γούστα.
Μισό κουταλάκι του γλυκού βότανα για 1 κιλό κρέας ή 2 φλυτζάνια τσαγιού σάλτσα, είναι η αρχική αναλογία. Για το κόκκινο πιπέρι ή τη σκόνη σκόρδου, η αναλογία είναι 1/4 του κουταλιού του γλυκού. Μετά μπορείτε να παίξετε με την ποσότητα.
Ένας συνδυασμός πολλών αρωματικών φυτών μπορεί να αποδώσει πολύ καλύτερη γεύση και άρωμα, παρά ένα αρωματικό φυτό μόνο του.
Πως θα τα χρησιμοποιήσετε
Τα προσθέτουμε στο φαγητό 15 λεπτά πριν βγάλουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, για να μην χαθεί το άρωμά τους με το πολύ βράσιμο.
Στα βραστά, που βράζονται σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε τ΄αρωματικά φυτά ολόκληρα, στην αρχή του βρασίματος, ώστε με το σιγανό βράσιμο να βγει όλη η γεύση τους.
Τα ολόκληρα φυτά τα βάζουμε δεμένα, ή μέσα σε κάποιο δίχτυ, ώστε να μπορέσουμε εύκολα να τα αφαιρέσουμε μετά όταν τελειώσει το ψήσιμο.
Τα φύλλα των αρωματικών φυτών, πριν τα ρίξουμε στο φαγητό, τα τρίβουμε με τα δάχτυλά μας πολύ καλά, για να γίνουν λεπτά και να βγάλουν όλο το αιθέριο έλαιο που περιέχουν.
Οι ολόκληροι αρωματικοί καρποί, πρέπει να τηγανίζονται ελαφρά πριν χρησιμοποιηθούν, για να βγει η πικάντικη γεύση τους.
Χρησιμοποιούμε 1/4 κουταλάκι του γλυκού ξερά φυτά ή 1 κουτ.γλυκού φρέσκα φυτά για φαγητό 4 ατόμων. Αν θέλουμε πιο έντονη γεύση αυξάνουμε την ποσότητα.
Στα φαγητά που χρειάζονται λίγο χρόνο για να ψηθούν, μουσκεύουμε τ΄αρωματικά ξερά φυτά σε ελάχιστο νερό επί μισή ώρα και μετά τα ρίχονυμε στο φαγητό.
Πριν αγοράσουμε τ΄αρωματικά φυτά μας, προσπαθούμε να ελέγξουμε το άρωμά του. Αν δεν είναι φρέσκο και έντονο δεν τ΄αγοράζουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου