Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΗ Μ΄ΑΡΡΩΣΤΑΙΝΕΙ


Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία, έδειξε ότι τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι αρρωσταίνουν κάθε χρόνο από άγχος, κατάθλιψη και εξάρτηση σε τοξικές ουσίες εξαιτίας των ξέφρενων ρυθμών ζωής στην πόλη.
 Όμως, δεν χρειάζεται να ζει κανείς σε μία μεγαλούπολη για να αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα. Οι έρευνες έδειξαν ότι οι ίδιες διαταραχές παρατηρούνται και σε αστικά κέντρα όπου ζουν πάνω από 200.000 κάτοικοι. Σε γενικές γραμμές, πιο ευαίσθητες αποδεικνύονται οι γυναίκες, ίσως γιατί είναι επιφορτισμένες με τις ευθύνες και της οικογένειας και της καριέρας.


"Θα πάω να ζήσω στην επαρχία!" Πόσες φορές το έχετε αναφωνήσει μετά από μία δύσκολη μέρα στο κέντρο της πόλης; Δεν είναι μόνο η επιθυμία για ηρεμία, αλλά ούτε και η λύση για μία πιο οικονομική ζωή. Αντιθέτως, είναι μία πραγματική απαίτηση του οργανισμού μας. Οι εξαντλητικοί ρυθμοί και οι συνθήκες ζωής στην πόλη μπορεί να προκαλέσουν μακροπρόθεσμα προβλήματα τόσο σε οργανικό, όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Ανακαλύψτε λοιπόν από τι κινδυνεύετε και πως μπορείτε να προφυλαχθείτε αν δεν έχετε τη δυνατότητα να πάρετε... τα βουνά!


ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ Ο ΦΡΕΣΚΟΣ ΑΕΡΑΣ

Είναι γνωστό πως οι κάτοικοι της πόλης στερούνται το φρέσκο αέρα. Βέβαια, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα καλοριφέρ και τα κλιματιστικά είναι πολύ χρήσιμα, όμως συχνά μέσα στα σπίτια ή τα γραφεία κάνει υπερβολική ζέστη το χειμώνα και αντιθέτως υπερβολικό κρύο το καλοκαίρι. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το πέρασμα από ένα ζεστό σε έναν κρύο χώρο ευνοεί την είσοδο βλαβερών μικροοργανισμών στο αναπνευστικό σύστημα, προκαλώντας κλασικές διαταραχές, όπως πονόλαιμο, κρυολόγημα, λαρυγγίτιδα, φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα και βρογχίτιδα.

Επιπλέον, ο αέρας που υπάρχει στους κλειστούς χώρους είναι συχνά φτωχός σε υγρασία και ανιόντα, γεγονός που επηρεάζει την παραγωγή ορμονών και ενδορφινών και ευνοεί την εμφάνιση προβλημάτων που σχετίζονται με το στρες, όπως οξυθυμία, έλλειψη συγκέντρωσης, κόπωση και υπνηλία.


ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ Ο ΗΛΙΟΣ

 Αυτά που βλάπτουν περισσότερο την υγεία των κατοίκων των πόλεων είναι:

 • η υπερβολική έκθεση στο τεχνητό φως
 • ο συνωστισμός και η ζωή σε περιορισμένους χώρους
 • η έκθεση σε κλιματιζόμενους χώρους (υπερβολικά ζεστούς ή υπερβολικά κρύους)
 • οι δυνατοί θόρυβοι
 • η μόλυνση

 Ασφαλώς, όσοι είναι συνηθισμένοι σε μια τέτοια ζωή, δεν αντιλαμβάνονται ότι μεταξύ γραφείου, μέσω μεταφοράς, σούπερ-μάρκετ, εμπορικών κέντρων και σπιτιού, περνάνε τον περισσότερο χρόνο τους κάτω από τεχνητό φως, με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνουν τα οφέλη του φυσικού (ιδίως τους χειμερινούς μήνες). Αυτή η αφύσικη κατάσταση έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή ορμονών και ενδορφινών, των φυσικών ηρεμιστικών ουσιών που παράγονται από ορισμένους αδένες από το νευρικό σύστημα και ρυθμίζουν τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού. Επιπλέον, η συνεχής έκθεση στο φως, χωρίς την εναλλαγή φωτός-σκοταδιού, φέρνει στα μάτια στερεότυπες εικόνες που κουράζουν το μυαλό και μειώνουν την ικανότητα συγκέντρωσης.

ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟΝ

Ένα άλλο τυπικό πρόβλημα της ζωής στην πόλη είναι ο υπερβολικός συνωστισμός. Αρκεί να σκεφτείτε τα βαγόνια των τρένων τις ώρες αιχμής, τις στάσεις των λεωφορείων, την κίνηση στους δρόμους, αλλά και τις ουρές στα ταμεία των σούπερ-μάρκετ το πρωί του Σαββάτου. Έχει διαπιστωθεί ότι ακόμα και τα ζώα, αν αναγκαστούν να ζήσουν σε περιορισμένο χώρο, γίνονται επιθετικά: οι οδηγοί στο μποτιλιάρισμα και οι στοιβαγμένοι επιβάτες στα μέσα μεταφοράς δεν αποτελούν εξαίρεση.

 Πρώτα από όλα, ο συνωστισμός ανάμεσα σε άγνωστους ανθρώπους προκαλεί ένα αίσθημα αμηχανίας και μία τάση άμυνας, ενώ οι κίνδυνοι μιας παρατεταμένης επαφής με άλλους ανθρώπους είναι και σωματικοί: η μετάδοση ιών και μικροβίων είναι αναπόφευκτη, ειδικά του κρύους μήνες του χρόνου.

 Επιπλέον, ο συνωστισμός έχει ως αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος στους δρόμους, κάτι που εντείνει το φαινόμενο των ξέφρενων ρυθμών και απογειώνει τα επίπεδα της αδρεναλίνης, καθώς οι κάτοικοι τρέχουν να τα προλάβουν όλα. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μακροπρόθεσμα η αυξημένη παραγωγή αδρεναλίνης μπορεί να βλάψει τον οργανισμό, ευνοώντας την εκδήλωση υπέρτασης και κρίσεων πανικού.


 ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ Η ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

 Η στειρότητα είναι αναμφίβολα ένα πρόβλημα της σύγχρονης εποχής. Και ορισμένες αιτίες σχετίζονται με τη ζωή στην πόλη. Ανάμεσα σε αυτές είναι πρωτίστως η μόλυνση, αφού έχει διαπιστωθεί ότι το οξείδιο του αζώτου και ο μόλυβδος ευθύνονται στους άντρες για τις αλλοιώσεις στην παραγωγή σπερματοζωαρίων, τη μειωμένη κινητικότητά τους και τη χαμηλή συγκέντρωσή τους. Σε ό,τι αφορά αντιθέτως τις γυναίκες, οι ουσίες που υπάρχουν στο νέφος επηρεάζουν την ποιότητα των ωοκυττάρων, ειδικά όταν έχουν μία εργασία που τις υποχρεώνει να βρίσκονται πολλές ώρες στην κίνηση.


 ΟΙ ΘΟΡΥΒΟΙ ΦΤΑΝΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ

 Είναι γνωστό ότι οι δυνατοί θόρυβοι μπορεί να βλάψουν την ακοή, όμως πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι συνεχείς θόρυβοι μέτριας έντασης, όπως αυτός της κίνησης στο κέντρο της πόλης, μπορεί να επιφέρει πολύ περισσότερες διαταραχές. Το καρδιοκυκλοφορικό σύστημα μοιάζει να επηρεάζεται περισσότερο από όλα, αφού η έκθεση στους οξείς, χρόνιους και συνεχείς θορύβους προκαλεί αύξηση της καρδιακής συχνότητας. Επιπλέον, επιπτώσεις υπάρχουν και για το γαστρεντερικό σύστημα, καθώς παρατηρείται αύξηση των γαστρικών κινήσεων και εκκρίσεων, αλλά και για το νευρικό σύστημα, αφού ο θόρυβος ευνοεί την εμφάνιση αϋπνίας, κούρασης, πονοκεφάλου, υπερέντασης και δυσκολίας στην ομιλία.

 Ακόμα, η παρατεταμένη έκθεση σε μη-φυσικούς θορύβους μπορεί να επιδράσει αρνητικά και στο ενδοκρινικό σύστημα και την παραγωγή ορμονών, προκαλώντας ανισορροπίες στη λειτουργία διαφόρων οργάνων και συστημάτων. Τέλος, αξίζει να σημειωθούν και οι επιπτώσεις του θορύβου σε ψυχολογικό επίπεδο, όπου μπορεί να παρατηρηθεί οξυθυμία, άγχος και αβεβαιότητα.


 ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

Αναρωτιέστε αν μπορείτε ωστόσο να αμυνθείτε απέναντι στην πόλη; Δεν είναι εύκολο, αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε.
 • Μάθετε να λέτε όχι: Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν μπορούν να ξεφύγουν από τις αυξημένες υποχρεώσεις (από τη συνάντηση με τη δασκάλα μέχρι τα ψώνια για την πεθερά). Το να σκεφτείτε για λίγο τον εαυτό σας και να περικόψετε τις υποχρεώσεις σας είναι ένα πρώτο βήμα για να αποστασιοποιηθείτε από τους ξέφρενους ρυθμούς της πόλης.
 • Αγαπήστε τον εαυτό σας: Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας, απολαμβάνοντας για παράδειγμα ένα ζεστό μπάνιο, ένα μασάζ, το διάβασμα ενός καλού βιβλίου, την αγορά ενός ωραίου ρούχου. Οι ευχάριστες δραστηριότητες αυξάνουν την παραγωγή ενδορφινών, που βελτιώνουν τη διάθεση.
 • Ξυπνήστε νωρίτερα: Για να εξοικονομήσετε ενέργεια, μοιάζει σημαντικό να εκμεταλλεύεστε κάθε λεπτό ύπνου. Στην πραγματικότητα όμως, αν σηκωθείτε λίγο νωρίτερα, έχετε την ευκαιρία να κάνετε όλες τις δουλειές με μεγαλύτερη ηρεμία.
 • Καθίστε έξω: Η έκθεση στο φως του ήλιου είναι πολύ σημαντική για την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τους ρυθμούς ύπνου - ξυπνήματος.
 • Επιδοθείτε σε σωματικές δραστηριότητες: Τα σπορ διεγείρουν την παραγωγή ενδορφινών, που έχουν αναλγητική και τονωτική δράση. Αρκεί μία σύντομη βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς σας για να καταπολεμήσετε τις αρνητικές συνέπειες της καθιστικής ζωής.
 • Σεβαστείτε τους βιολογικούς ρυθμούς: Τη μέρα το σώμα παράγει ορμόνες που προάγουν το αίσθημα ευεξίας, όπως ντοπαμίνη, ενώ τη νύχτα αναπληρώνει τη χαμένη ενέργεια και αποτοξινώνεται. Η έλλειψη ύπνου ή οι ξέφρενοι ρυθμοί κατά τη διάρκεια της μέρας φορτώνουν τον οργανισμό με περίσσιο στρες.

Πηγή: , ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Υγεία ΕΥΕΞΙΑ Τεύχος 65 Δεκ. 2009,Αφροδίτη Ραυτοπούλου

_______________________________________________________________

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε:

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΣΠΙΡΙΝΗ ΚΡΗΤΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: