Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ ΔΙΑΘΕΣΗ... Ποιό είναι το μυστικό;


Γιατί ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο ευδιάθετοι από άλλους; 
Ερευνητές και νευροβιολόγοι έχουν πλέον αποκωδικοποιήσει το μυστικό της αισιόδοξης διάθεσης.


Η βασική συναισθηματική συμπεριφορά κληρονομείται από τους γονείς και διαμορφώνεται στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου. Η χαρούμενη διάθεση ενός ανθρώπου είναι βαθιά ριζωμένη στην προσωπικότητα του και μπορεί να διατηρηθεί ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες.

Ο Βίλιμπαλντ Ρουχ, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ντύσελντορφ, έκανε το ακόλουθο πείραμα. Συγκέντρωσε εθελοντές σε εργαστήρια βαμένα μαύρα όπου υπήρχαν και μαραμένα φυτά. Οι καλοδιάθετοι άνθρωποι κατόρθωσαν να γελάσουν ακόμη σε αυτές τις συνθήκες. Μόνο το αλκοόλ φαίνεται ότι τους επηρεάζει αρνητικά: η κατανάλωση μπύρας ή κρασιού περιορίζει την καλή διάθεση των χαρούμενων ανθρώπων.

Την πρώτη απόδειξη για τη σχέση ανάμεσα στην καλή διάθεση και τη γενετική έδωσαν πειράματα ισραηλινών επιστημόνων: απέδειξαν ότι η ενίσχυση των υποδοχέων της ντοπαμίνη προσδιορίζει το βαθμό αυθορμητισμού και καλής διάθεσης των ανθρώπων. Ωστόσο, "δεν είμαστε εξ΄ολοκλήρου εξαρτημένοι από τον μηχανισμό καλής διάθεσης που έχουμε κληρονομήσει", υποστηρίζει ο αμερικανός ψυχολόγος Ρομπερτ Θαγέρ, στο βιβλίο του The Origin of Everyday moods. "Αν ερμηνεύσουμε την ψυχική μας διάθεση ως ζωτικό βαρόμετρο της φυσιολογίας και της ψυχολογίας μας, τότε μπορούμε να την αλλάξουμε". Για να αρχίσει ο εγκέφαλός μας να σκέφτεται θετικά, ο αμερικανός ψυχολόγος - μετά από έρευνα σε 308 άντρες και γυναίκες ηλικίας 16 έως 89 ετών - κατέληξε ότι θα πρέπει να αθλούμαστε, να ασχολούμαστε με τη μουσική ή με άλλα ενδιαφέροντα, να αποφεύγουμε τη συναναστροφή με κακοδιάθετους ανθρώπους και να προσπαθούμε να χαλαρώσουμε. Ένα πρόγραμμα γυμναστικής, ασκήσεις χαλάρωσης αλλά ακόμη και ένα ντους, ή η ακρόαση ενός μουσικού κομματιού μπορούν να φτιάξουν τη διάθεσή μας.


Για τον αμερικανό Τζόελ Γκούντμαν, το γέλιο είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Εμπνευστής του "προγράμματος για το χιούμορ", ο Γκούντμαν είναι υπεύθυνος για την καλή διάθεση της αμερικάνικης ελίτ. Περισσότεροι από 750 δικηγόροι, μάνατζερ και επιχειρηματίες έμαθαν να αντιμετωπίζουν με χιούμορ και καλή διάθεση τη δουλειά τους αλλά και την ίδια τους τη ζωή. Πρέπει όμως να βρούμε και πράγματα που μας κάνουν να γελάμε: ο Ρόμπερτ Προβάιν αμερικανός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, προτείνει να αντιμετωπίζουμε τους εαυτούς μας ως ερευνητές που εξετάζουν τη συμπεριφορά εξωγήινων: "Τι θα πίστευαν άραγε οι επισκέπτες από τον Άρη για αυτά τα δίποδα πλάσματα που παράγουν περίεργους ήχους;" Μετά από έρευνα που πραγματοποίησαν οι φοιτητές του Προβάϊν, σε 1200 ανθρώπους που γελούσαν στο δρόμο ή σε εστιατόρια, διαπίστωσαν ότι τα πλέον ανόητα ανέκδοτα προκαλούν τις μεγαλύτερες εκρήξεις γέλιου.

Ο ψυχολόγος Βίλιμπαλντ Ρουχ πραγματοποίησε το ακόλουθο πείραμα: οι εθελοντές έχουν μπροστά τους έξι σακουλάκια γεμάτα ως τη μέση με άμμο. Αυτά είναι έτσι τοποθετημένα ώστε το επόμενο να περιέχει λιγότερη ποσότητα άμμου από το προηγούμενο: οι εθελοντές καλούνται να αξιολογήσουν το βάρος τους. Όταν διαπιστώνουν ότι το έκτο σακουλάκι είναι σχεδόν άδειο, οι περισσότεροι ξεσπούν σε γέλια. "Το στοιχείο της έκπληξης, του ότι κάτι δεν βρίσκεται στη σωστή θέση είναι διασκεδαστικό" εξηγεί ο Ρουχ. "Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για μια διαφορά βάρους ή για το τέλος ενός κλασσικού ανέκδοτου".


Το γαργαλητό θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό στοιχείο μια έρευνας για το γέλιο λέει ο Ντίτμαρ Τοντ, βιολόγος της συμπεριφοράς. Το γαργαλητό προκαλεί το γέλιο στους ανθρώπους αλλά και στους πιθήκους και θα μπορούσε να φωτίσει τις αιτίες που προκαλούν γέλιο.

Επιπλέον είναι ευχάριστο να σκεφθεί κανείς ότι η δύναμη της χαράς επιδρά θετικά και σε μας τους ίδιους. Άλλωστε η θεωρία του Πολ Έλκμαν, αμερικανού ψυχολόγου σύμφωνα με την οποία μια έκφραση του προσώπου προκαλεί στον άνθρωπο και το ανάλογο συναίσθημα φαίνεται ότι κερδίζει συνεχώς έδαφος. Για αυτό και οι "ειδικοί" της καλής διάθεσης δίνουν, στις πιο δύσκολες περιστάσεις την ακόλουθη συμβουλή στους μάνατζερ: κοιταχτείτε στον καθρέφτη και τραβήξτε προς τα επάνω την άκρη του στόματος: η ζωή είναι πολύ πιο υποφερτή με ένα χαμόγελο. 


Πηγή: Το άλλο ΒΗΜΑ 20/4/1997


_______________________________________________________

Διαβάστε επίσης:
Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: