Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Ξέρετε να φτιάχνετε χορτόπιτες;


Μια εύκολη και υγιεινή λύση για την καθημερινή μας διατροφή - μέσα κι έξω από το σπίτι - είναι οι πίτες με άγρια χόρτα, σπανάκι και σέσκουλα, που συνδυάζουν το άμυλο με τις ευεργετικές ίνες των χορταρικών. 

Οι πίτες είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της μεσογειακής διατροφής. Αν και χαρακτηρίζουν την παραδοσιακή μας κουζίνα, έχουν σήμερα σχεδόν ξεχαστεί. Αυτό οφείλεται μάλλον στη δυσκολία που παρουσιάζει η παρασκευή τους. Αναφερόμαστε φυσικά στο άνοιγμα του φύλλου της πίτας, που απαιτεί ιδιαίτερη τεχνική, την οποία όμως δεν κατέχουν οι νέες νοικοκυρές. Το έτοιμο φύλλο που κυκλοφορεί στο εμπόριο ίσως μας αποθαρρύνει να φτιάξουμε πίτα, γιατί δίνει μέτριο αποτέλεσμα. Δεν απαιτούν όμως όλες οι πίτες άνοιγμα φύλλου. Θυμηθείτε ακόμα ότι οι χορτόπιτες αποτελούν ένα ισορροπημένο σνακ ή κυρίως φαγητό, γιατί συνδυάζουν το άμυλο του φύλλου με τις φυτικές ίνες των χόρτων και τις πρωτεΐνες του αυγού και του τυριού που περιέχει η γέμιση. Εκτός αυτού, η πίτα, αν διατηρηθεί στο ψυγείο, μπορεί να μας βγάλει από τη δύσκολη θέση του τι θα φάμε για μία ολόκληρη εβδομάδα. Σας προτείνουμε να τις δοκιμάσετε για να διαπιστώσετε πόσο εύκολη υπόθεση είναι να φτιάξει και να ευχαριστηθεί κανείς σπιτική πίτα.



ΠΙΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΥΨΗΛΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ
Η πίτα αυτή γίνεται με πολλά φύλλα. Τα φύλλα και η γέμιση στρώνονται εναλλάξ μέσα σε ταψί.


ΚΛΑΣΙΚΗ ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ (για 12 άτομα) 

Υλικά 
Για τα φύλλα
2 φλιτζ. σταρένιο αλεύρι
1 1/2 φλιτζ. νερό
3 κουτ. ελαιόλαδο
1 κουταλάκι ξύδι
1 φλιτζ. σταρένιο αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων
1 φλιτζ. ελαιόλαδο για το στρώσιμο των φύλλων

Για τη γέμιση
2 κιλά ανάμεικτα χόρτα
(άγρια χόρτα, σπανάκι, σέσκουλα)
1 ματσάκι άνηθο
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Ψιλοκόβετε όλα τα χορταρικά.
Τρίβετε τα ξερά κρεμμύδια στον τρίφτη.
Ανακατεύετε σε ένα βαθύ μπολ όλα μαζί τα υλικά της γέμισης.
Φτιάχνετε τα φύλλα: Η δοσολογία της συνταγής είναι για οκτώ χειροποίητα φύλλα. Ζυμώνετε όλα μαζί τα υλικά των φύλλων. Φτιάχνετε ένα σφιχτό ζυμάρι και το κόβετε σε οκτώ ισομεγέθη κομμάτια. Παίρνετε κάθε κομμάτι και το ανοίγετε πάνω σε λεία επιφάνεια (π.χ. στο τραπέζι), με τον πλάστη, σε φύλλο. Για να μην κολλάει το ζυμάρι στον πλάστη, το πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι από αυτό που έχετε για το άνοιγμα των φύλλων.
Λαδώνετε ένα ταψί διαμέτρου 38 εκατοστών. Στρώνετε στον πάτο του ταψιού δύο φύλλα, λαδώνοντας τα στα ενδιάμεσα. Απλώνετε λίγη από τη γέμιση. Στρώνετε εναλλάξ φύλλα και γέμιση, μέχρι να σας μείνουν δύο φύλλα για την επιφάνεια. Καλύπτετε την επιφάνεια της πίτας με τα δύο τελευταία φύλλα, λαδώνοντας στα ενδιάμεσα.
Ψήνετε την πίτα στους 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου. 

ΣΥΣΤΑΣΗ:
Ενέργεια: 5.088 θερμίδες - 424 το κομμάτι
ΠρωτεΪνες: 119 γρ.
Κορεσμένα λιπίδια: 46 γρ
Μονοακόρεστα λιπίδια: 240 γρ
Πολυακόρεστα λιπίδια: 37 γρ
Χοληστερίνη: Ο γρ.
Φυτικές ίνες:  80 γρ



ΠΗΓΗ: Περιοδικό Vita
            της διαιτολόγου ΙΩΑΝ.ΠΙΠΕΡΚΟΥ
___________________________________________
Διαβάστε επίσης
ΣΑΛΑΤΑ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ "ΟΞΥΓΟΝΟ"


Δεν υπάρχουν σχόλια: