Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2013

PAULO COELHO

Το χειρόγραφο της Άκρα[Οι ηττημένοι]

   Ηττημένοι είναι εκείνοι που δεν αποτυγχάνουν.
   Η ήττα μάς κάνει να χάσουμε μια μάχη ή έναν πόλεμο. Η αποτυχία δε μας αφήνει να παλέψουμε.
   Η ήττα έρχεται όταν δεν καταφέρνουμε να πετύχουμε κάτι που το θέλουμε πολύ. Η αποτυχία δε μάς αφήνει να ονειρευτούμε. Η φράση που τη χαρακτηρίζει είναι: "Μην επιθυμείς τίποτα και δε θα υποφέρεις ποτέ".
   Η ήττα τελειώνει όταν ριχνόμαστε σε καινούρια μάχη. Η αποτυχία δεν έχει τέλος: είναι επιλογή ζωής. 
    Η ήττα είναι για τους γενναίους,  μόνο αυτοί μπορούν να έχουν την τιμή τού να χάνουν και τη χαρά τού να κερδίζουν.
    Δε βρίσκομαι εδώ για να σας πω ότι η ήττα είναι μέρος της ζωής: αυτό το ξέρουμε όλοι. Μόνο οι ηττημένοι γνωρίζουν τι είναι Αγάπη. Γιατί στο βασίλειο της αγάπης δίνουμε τις πρώτες μας μάχες - και συνήθως χάνουμε.
   Βρίσκομαι εδώ για να σας πω ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν ηττήθηκαν ποτέ. Είναι εκείνοι που δεν έδωσαν ποτέ τους μάχη.
    Κατάφεραν να αποφύγουν τις ουλές, τις ταπεινώσεις, το αίσθημα της εγκατάλειψης και τις στιγμές που οι πολεμιστές αμφιβάλλουν για την ύπαρξη του Θεού.
    Οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να πουν με περηφάνεια: "Δεν έχασα ποτέ μου μάχη". Ποτέ τους όμως δεν θα μπορέσουν να πουν: "Κέρδισα μια μάχη".
     Αυτό ωστόσο δεν τους ενδιαφέρει. Ζουν σε ένα σύμπαν όπου πιστεύουν πως κανείς δεν μπορεί να τους αγγίξει, κλείνουν τα μάτια στην αδικία και στον πόνο, νιώθουν ασφαλείς επειδή δεν είναι αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όσοι παίρνουν το ρίσκο να υπερβούν τα όριά τους.
    Ποτέ τους δεν άκουσαν "Αντίο". Ούτε και "Γύρισα. Αγκάλιασέ με με τον ενθουσιασμό τού να ξαναβρίσκεις αφού με είχες χάσει".
    Όσοι δεν ηττήθηκαν ποτέ μοιάζουν χαρούμενοι, κι ανώτεροι, κάτοχοι μιας αλήθειας για την οποία δεν κούνησαν ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι. Είναι πάντα με τον πιο δυνατό. Θυμίζουν ύαινες, που τρώνε τα αποφάγια του λιονταριού.
   Λένε στα παιδιά τους: "Μην μπλέκεστε σε συγκρούσεις, μόνο να χάσετε μπορείτε έτσι. Να κρατάτε τις αμφιβολίες για τον εαυτό σας και δε θα έχετε ποτέ σας πρόβλημα. Αν σας επιτεθούν, μην προσβληθείτε, ούτε να πέσετε χαμηλά προσπαθώντας να περάσετε στην αντεπίθεση. Υπάρχουν άλλα πράγματα στη ζω΄να μας απασχολούν".
   Στη σιωπή της νύχτας, δίνουν μάχες στο μυαλό τους: μάχη με τα όνειρα που δεν πραγματοποιήθηκαν, με τις αδικίες που καμώθηκαν πως δεν κατάλαβαν, με τις στιγμές δειλίας που κατάφεραν να κρύψουν από όλους - εκτός από τον εαυτό τους - και με την αγάπη που βρέθηκε στο δρόμο τους με μια λάμψη στο βλέμμα, αυτή που τους ήταν προορισμένη από το χέρι του Θεού και που ωστόσο δεν είχαν το θάρρος να πλησιάσουν.
    Και υπόσχονται: "Αύριο θα είναι αλλιώς".
   Φτάνει όμως το αύριο και μαζί του και η ερώτηση που τους παραλύει: "Κι αν πάνε όλα στραβά;"
    Έτσι λοιπόν δεν κάνουν τίποτα.
   Αλίμονο σε όσους δεν ηττήθηκαν ποτέ! Δε θα υπάρξουν ποτέ τους νικητές σε τούτη τη ζωή. 

_______________________________
Διαβάστε επίσης
"ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΣ" ΧΟΡΧΕ ΜΠΟΥΚΑΪ

Δεν υπάρχουν σχόλια: