Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2013

ΚΡΕΑΣ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ - Τα μυστικά της ψησταριάς


Τί πιο νόστιμο από κρέας στα κάρβουνα; Ειδικά τους μήνες του καλοκαιριού παίρνουν οι ψησταριές φωτιά! Πόσο υγιεινό είναι όμως αυτό, πόσο καλά ξέρουμε να ψήνουμε το κρέας στα κάρβουνα;

Ας αρχίσουμε από την ψησταριά.

Τί ψησταριά να διαλέξω;


Στα κάρβουνα κρύβεται το μυστικό!
Σου προτείνω να διαλέξεις μια ψησταριά η οποία θα κρατάει τα κάρβουνα ψηλά έτσι ώστε η στάχτη να πέφτει από κάτω διότι αν δεν απαλλάσσονται τα κάρβουνα από τη στάχτη τότε αργά και σταδιακά τα κάρβουνα δεν παίρνουν οξυγόνο κι έτσι η φωτιά τους μειώνεται με αποτέλεσμα να σβήσουν και με κίνδυνο να μείνουν οι καλεσμένοι σας με την όρεξη. Γι΄ αυτό, πριν βρεθείτε προ εκπλήξεων φροντίστε να έχετε αγοράσει τη σωστή ψησταριά – σας μιλάω εκ πείρας!

Πάμε στα κάρβουνα τώρα.

Κάποιοι φίλοι, κυρίως ''πρωτάρηδες'' σε ότι αφορά στο ψήσιμο στα κάρβουνα, κάνουν ένα μεγάλο σφάλμα. Βάζουν τα κρέατα πάνω στη σχάρα πριν καλά καλά τα κάρβουνα ανάψουν ολόκληρα. Χρειάζεται λιγάκι υπομονή. Δώστε στα κάρβουνα λίγη ώρα μέχρι να ανάψουν ΟΛΑ σωστά. Αφήστε τα ήσυχα και ανακατέψτε πότε πότε χωρίς ''βάρβαρες κινήσεις''. Τα κάρβουνα θα είναι έτοιμα όταν δεν είναι πλέον μαύρα. Πρέπει να ασχοληθείτε υπομονετικά μέχρι τα κάρβουνα να έχουν ανάψει ολόκληρα. 

Θα παρατηρήσετε στην αρχή ότι βγάζουν πολύ καπνό, αργότερα ο καπνός υποχωρεί, το κάρβουνο κοκκινίζει και σταχτώνει, γι΄αυτό χρειάζεται συχνά ανακάτεμα για να πέφτει η στάχτη από πάνω του να έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο και να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα στη δύναμη της φωτιάς. Μόνο τότε επιτρέπεται να τοποθετήσουμε τα κρέατα πάνω στη σχάρα, διαφορετικά γεμίζουν τα κρέατα με διοξείδιο του άνθρακα και όταν αυτό το τρώμε κάνουμε μεγάλη ζημιά στον οργανισμό μας.Ξεροψημένα είναι πιο νόστιμα.

Αυτό είναι αλήθεια, όσο πιο ξεροψημένα τόσο και πιο νόστιμα γίνονται ειδικά στα σημεία εκείνα που υπάρχει ανάμεσα λίπος. Πρέπει όμως να προσέξουμε κι εδώ. Σύμφωνα με το περιοδικό ''αρμονία'' τα ξεροψημένα μέρη των κρεάτων είναι εξαιρετικά ανθυγιεινά, λόγω των αρωματικών υδρογονανθράκων που δημιουργούνται κατά το ψήσιμο στη σχάρα. Για να περιορίσουμε τη βλαπτική τους επίδραση θα πρέπει να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε τα τμήματα των κρεάτων που είναι εντελώς καμένα (κατάμαυρα). Για το λόγο αυτό καλό και νόστιμο είναι να προσθέτουμε στο ψητό μας καρυκεύματα με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως ρίγανη, θυμάρι, λιωμένο σκόρδο, πιπέρι και μουστάρδα.

Και καλή σας όρεξη!

Υ.Γ. Μετά από κάθε χρήση η σχάρα πρέπει να πλένεται και να γίνεται σαν καινούρια για δύο λόγους, πρώτον για λόγους υγιεινής και δεύτερον για να είσαι νοικοκύρης στις δουλειές σου!


________________________________________________________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: