Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Το μυστήριο με τις φασολιές‏ ''Ζαργάνα''.


Με μεγάλη χαρά παρουσιάζουμε σήμερα στο ''Οξυγόνο'' την κηπουρική προσπάθεια του ''cummulus'' (ψευδώνυμο), ενός αναγνώστη της σελίδας μας, ο οποίος εμπνευσμένος από τις δικές μας κηπουρικές προσπάθειες, σκέφτηκε να ''σηκώσει μανίκια'' και να δοκιμάσει και ο ίδιος τις κηπευτικές του ικανότητες, σε ένα χώρο ξεχασμένο, όπως περιγράφει τον οποίο διαμόρφωσε για αυτό το σκοπό και όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες που μας έστειλε, βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Ας αφήσουμε όμως να μας τα πει ο ίδιος καλύτερα!
____________________
Όταν στό Οξυγόνο,  είδα την ανάρτηση για τις φασολιές (κλίκ εδώ) δεν σας κρύβω ότι ζήλεψα τα μάλλα, και θέλησε η αφεντιά μου να φυτέψει και αυτή φασολιές, αφού τρελαίνεται για φρέσκα φασολάκια.
Θα τά φύτευα σε γλάστρες ή ντενεκέδες, αλλά τελικά μετέτρεψα σέ μπαξεδάκι έναν μικρό άχρηστο (!!!) χώρο στό σπίτι της μάνας μου.

Ἀγόρασα λοιπόν από ένα γεωπονικό κατάστημα της οδού Φράγκων στήν Θεσσαλονίκη σπόρους γιά φασολάκια ''ΖΑΡΓΑΝΑ''. Ἡ ποικιλία αυτή είναι ντόπια, καί φυτεύεται κυρίως στην περιοχή της Χρυσόυπολης, στήν Καβάλα.

Τό ημερολόγιο των διαδικασιών φυτεύματος είναι το εξής:

Εικόνα 1
2 Ιουλίου
Φύτεψα τους σπόρους σε σπορείο, και τους πότιζα "ὀσο να υπάρχει υγρασία" σύμφωνα με την υπόδειξη του Παναγιώτη. Μάλιστα, γιά νά ρίχνω σιγά-σιγά τό νεράκι, αγόρασα μιά σύριγγα των 60 ml, πάλι σύμφωνα με την υπόδειξη του Παναγιώτη. 
(και ας τον κοροιδεύει η Ευδοκία, έχει επιτυχία η μέθοδος)


Εικόνα 2

5 Ιουλίου - Τά φυτά ἔχουν ξεπηδήσει από το σπορείο.

Εικόνα 3
8 Ιουλίου
Μερικά φυτάρια, έφθασαν να έχουν 34 εκατοστά ύψος, Χωρίς να είμαι σίγουρος γι΄ αυτό που θα κάνω, αποφασίζω νά τα μεταφυτέψω στο παρτέρι.

Εικόνα 4
9 Ιουλίου
Προχωρώ στην μεταφύτευση, τοποθετώντας τα καλάμια όπως βλέπετε στίς φωτογραφίες ( και γω σε φωτογραφίες έίδα τον τρόπο). Αρχικά, υπολόγισα ένα φυτάριο στην βάση κάθε καλαμιού, αλλά με υπόδειξη ενός πιό έμπειρου μπαξεβάνη, έβαλα τέσσερα-πέντε φυτάρια.

Εικόνα 5

Ὄ,τι ήταν να κάνω λοιπόν, με βάση αυτά πού έμαθα ή που μάντεψα, τα έκανα!  Τώρα αρχίζει το μυστήριο για το οποίο έγραψα στον τιτλο, και δεν είναι τίποτε άλλο, άπό το αν οι φασολιές μου δώσουν τα αγαπημένα μου φασολάκια σαν μια μικρούλα ανταμοιβή τών όσων έκανα. Θα περιμένω με υπομονή!

Εικόνα 6
___________________
Αγαπητέ ''cummulus'', κατ΄αρχάς να σε συγχαρούμε για αυτή την προσπάθεια που κάνεις και να σε ευχαριστήσουμε που μοιράστηκες μαζί μας και με τους αναγνώστες της σελίδας μας την κηπουρική σου προσπάθεια που είμαστε σίγουροι θα δώσει θάρρος και θα γίνει αφορμή ώστε κι άλλοι φίλοι να προσπαθήσουν να δοκιμάσουν κηπευτικές εργασίες. Επίσης θα παρατηρήσεις όσο ο καιρός θα περνά ότι θα μπαίνεις στον πειρασμό να δοκιμάσεις να φυτέψεις κι άλλα κηπευτικά είδη. Θα θελήσεις ίσως να δεις πόσο νόστιμη μπορεί να είναι η δική σου ντομάτα, οι δικές σου πατάτες.

Σου ευχόμαστε καλή συνέχεια!

Δεν υπάρχουν σχόλια: