Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2014

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Τελικά ανακαλύφθηκε το μυστικό των κομματιών ενός πήλινου αγγείου που ήταν αποθηκευμένο σε αμερικάνικο μουσείο για 30 περίπου χρόνια. Τα κομμάτια αυτά περιέχουν ίχνη από το αρχαιότερο κρασί στον κόσμο. Η αποκάλυψη, που ανάγει την τέχνη της οινοποιίας 7.000 χρόνια πριν, υποδεικνύει ότι το κρασί ήταν το ίδιο σημαντικό και τη Νεολιθική εποχή.

Ερευνητές βρήκαν ότι το αρχαιότερο κρασί στον κόσμο ήταν λευκό και πιθανόν να είχε την ίδια γεύση με τη δική μας ρετσίνα. Το πειστήριο για τους πρώτους οινοπαραγωγούς είχε τη μορφή κιτρινωπού ιζήματος, που βρέθηκε στα κομμάτια του πήλινου αγγείου. Τα ευρήματα προέρχονται από έναν οικισμό της Νεολιθικής εποχής, στο βουνό Zagros του βόρειου Ιράν. Μετά από χημικές αναλύσεις, βρέθηκε ότι τα αγγεία του κρασιού είναι τουλάχιστον 2.000 χρόνια αρχαιότερα από τα προηγούμενα γνωστά δείγματα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ίσως η ζύμωση να είχε αρχίσει πριν ακόμα γεμίσουν τα δοχεία, λόγω των αργών μεθόδων πίεσης της παλιάς οινοποιίας και τις υψηλές θερμοκρασίες της Ανατολής. Με την προσθήκη του ρετσινιού (το οποίο θα είχε δώσει στο κρασί δυνατή αλλά όχι δυσάρεστη γεύση), θα είχαν καθυστερήσει την ανάπτυξη των βακτηρίων που μετατρέπουν το κρασί σε ξύδι, όπως και θα είχαν εξαφανίσει κάθε σημάδι μόλυνσης του κρασιού.


ΠΗΓΗ: Οι δρόμοι του κρασιού Δημ.Χατζηνικολάου EXPLORER 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: