Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2014

ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΣΤΑΝΟΥ - Γρίβα Κιλκίς


Το κάστανο και το φθινόπωρο γιορτάζουν στο όρος Πάικο, με την 18η γιορτή «Κάστανο, κρασί και τυρί» στη Γρίβα Κιλκίς.

Βρισκόμαστε στο μέσο της πιο πολύχρωμης, ίσως, εποχής του χρόνου, του φθινοπώρου. Είναι η εποχή των καφέ, πορτοκαλί και χρυσοκίτρινων οργιαστικών αποχρώσεων της φύσης. Το βουνό έχει την τιμητική του, όπως και ο καφέ μαγικός καρπός του, το κάστανο.

Το χωριό Γρίβα Κιλκίς, πάνω από την κωμόπολη της Γουμένισσας, στον κατάφυτο ορεινό όγκο του Πάϊκου, είναι ένα από τα μεγαλύτερα καστανοχώρια της χώρας. Καθόλου τυχαίο, λοιπόν, που εκεί διοργανώνεται την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, από τις 12.00 το μεσημέρι, για 18η χρονιά, μια από τις πιο πετυχημένες γιορτές κάστανου στη χώρα, με την επιμέλεια του δραστήριου Πολιτιστικού Συλλόγου Γρίβας, του Συλλόγου Γυναικών και του Τοπικού Συμβουλίου.

Μια γιορτή στην οποία τα περίφημα Χάλκινα της Γουμένισσας και το κάστανο σε όλες του τις μορφές, θα… σύρουν το χορό, ενώ θα εμφανιστούν και πολλά χορευτικά συγκροτήματα. Άξιοι συμπρωταγωνιστές τους, όμως θα είναι και δύο άλλα αγαπημένα είδη, το κρασί και το τυρί, μια που η περιοχή φημίζεται και γι’ αυτά της τα προϊόντα.

Οι παραδοσιακές πίτες που θα φτιάξουν οι γυναίκες του χωριού, θα συμπληρώσουν την γαστριμαργική πανδαισία, που θα προσφερθεί χωρίς αντίτιμο στους επισκέπτες του βουνού. 

Κείμενο : Δάνος Δανιηλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: