Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2014

Τα αμπέλια του Μότσαρτ


Όλη μέρα κάθε μέρα 12 μεγάφωνα εκπέμπουν Μότσαρτ κατευθείαν πάνω στους αμπελώνες Giancarlo Cignozzi στην περιοχή Montalcino κάτω από τον ουρανό της Τοσκάνης. Πρόκειται για τους πιο τυχερούς αμπελώνες του κόσμου ή για την πιο τρελή ιδέα που υπήρξε ποτέ;

Πίσω από αυτό το μουσικό πείραμα, βρίσκεται ο Giancarlo Cignozzi, ο οποίος δεν ενδιαφέρεται μόνο για την παραγωγή ακριβών κρασιών Brunello di Montalcino και δεν βλέπει το πείραμα με το Μότσαρτ σαν ένα τρικ μάρκετινγκ αλλά ως μια μέθοδο παραγωγής καλύτερου κρασιού.

Το 1999, ο Cignozzi, δούλευε ως δικηγόρος στο Μιλάνο όταν βρέθηκε σε μια υπόθεση πώλησης ενός ακινήτου στο Montalcino που αποτελούνταν από ένα κατεστραμμένο σπίτι και ένα μαραζωμένο αμπελώνα. Ο Cignozzi, ερωτεύτηκε αμέσως το μέρος και είδε ότι είχε δυνατότητες και αποφάσισε να ζήσει εκεί.

Είναι αφοσιωμένος στη βιολογική καλλιέργεια των οινοστάφυλων και λόγω του ότι έχει και σχετική μουσική παιδεία εμπνεύστηκε να συνδυάσει το παλιό του πάθος με τη γεωργία και να παίζει μουσική στους μουσικο-βιολογικούς του αμπελώνες.

«Έχω διαβάσει Κινέζους και Αμερικανούς συγγραφείς και επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι η μουσική ευνοεί την καλή ανάπτυξη των φυτών», υποστηρίζει ο Cignozzi στην ενημερωτική ιστοσελίδα «grapecollective.com».

Μπορεί όλο αυτό να προκαλεί μια ρομαντική εικόνα στους επισκέπτες του αμπελώνα, όμως υπάρχουν και απτά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο καθηγητής Stefano Mancuso, νευροβιολόγος φυτών από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας μελέτησε τους επονομαζόμενους και αμπελώνες του Μότσαρτ και είδε ότι πραγματικά υπάρχει κάποιος αντίχτυπος από τη μουσική. «Οι αμπελώνες επηρεάζονται από τις χαμηλές συχνότητες μεταξύ 100-400 Hz. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά για την ποιότητα των σταφυλιών. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο αριθμός των παθογενών επιθέσεων από έντομα έχει μειωθεί σε σημαντικό βαθμό», τονίζει ο καθηγητής Mancuso. 

Ο Cignozzi δεν είναι ο μοναδικός που χρησιμοποιεί μουσική στους αμπελώνες. Στην DeMorgenzon στο Stellenbosch, της Νότιας Αφρικής, ο Hylton Appelbaum παίζει 24 ώρες τη μέρα μουσική Μπαρόκ στους αμπελώνες του. «Έχουμε παρατηρήσει ότι τα σταφύλια μας ωριμάζουν δυόμισι εβδομάδες αργότερα και παράγουν κρασί με λιγότερο αλκόολ 12,8% έναντι 14% που είχαν όταν δεν τους βάζαμε μουσική», τονίζει ο Appelbaum.

ΠΗΓΗ: Φανή Γιαννκοπούλου Agronews”


Δεν υπάρχουν σχόλια: