Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Άλσος Αιγάλεω γνωστό και ως Μπαρουτάδικο! (33 Φωτογραφίες)


Ένα Κυριακάτικο πρωινό είπαμε να πάμε μια βόλτα να δούμε από κοντά και να φωτογραφήσουμε το άλσος Αιγάλεω. Ένα αρκετά μεγάλο άλσος με πολλά δέντρα, διάφορα σημεία για ξεκούραση όπως και κάποια παιχνίδια για παιδιά.



Το άλσος διαθέτει και Cafe!












Γενικές πληροφορίες - Ιστορικά στοιχεία!

Στο χώρο του σημερινού άλσους Αιγάλεω και για εκατό περίπου χρόνια (από το 1874 έως και το 1965) βρίσκονταν οι εγκαταστάσεις της Εταιρείας Ελληνικού Πυριδιτοποιείου, το οποίο ήταν στην εποχή της ακμής του μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες της χώρας. Πέντε χρόνια μετά το τέλος της λειτουργίας του (1970) η έκταση περιήλθε στην ιδιοκτησία του δημοσίου, με αποτέλεσμα να κατεδαφιστούν τα κτίρια και ο χώρος να μετατραπεί σε άλσος, εντός του οποίου έχουν κατασκευασθεί σχολεία, αθλητικά κέντρα καθώς και το Τεχνολογικό Ίδρυμα Αθηνών.

Το Άλσος Αιγάλεω αποτελεί έναν από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου στη δυτική Αθήνα. Τα κυριότερα έργα αξιοποίησης του χώρου έγιναν μετά το 1974 με την ίδρυση σχολικών κτιρίων και παιδικής χαράς στον χώρο του Μπαρουτάδικου.

Καθοριστικής σημασίας παρεμβάσεις έγιναν στην έκταση στα μέσα της δεκαετίας του `90. Το μεγάλο πάρκο επί της Ιεράς Οδούς αναμορφώθηκε και δημιουργήθηκε χώρος αναψυχής με αναψυκτήριο. Μια γλυπτική σύνθεση για την εθνική αντίσταση θυμίζει εκείνους που χάθηκαν στις 29 Σεπτεμβρίου 1944 κατά τη λεγόμενη «Μάχη του Μπαρουτάδικου».

Με την περίφραξη του άλσους δημιουργήθηκε και υπαίθριο δημοτικό θέατρο που ονομάστηκε «Αλέξης Μινωτής» και φιλοξενεί πλέον καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Δήμου Αιγάλεω. Το μόνο που κρατήθηκε από το παλαιό Μπαρουτάδικο είναι η μεγάλη υψικάμινος που αποτελεί διατηρητέο κτίσμα και στέκει ακόμα στη μέση του άλσους.

Το Άλσος του Μπαρουτάδικου στο Αιγάλεω είναι ένα πολυσύχναστο σημείο, προσφέρει χώρους αναψυχής (αναψυκτήρια) στο χώρο του πατινάζ και στην είσοδο του άλσους καθώς και χώρους για περιπάτους, ποδηλασία και άλλες αθλητικές δραστηριότητες (γήπεδα μπάσκετ, ποδοσφαίρου, ταρτάν και τένις).





 


















Στο άρθρο χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από τη σελίδα:

Δεν υπάρχουν σχόλια: