Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Επίσκεψη στο Μουσείο Μπενάκη


Μια μέρα πριν την Εθνική μας επέτειο της 25ης Μαρτίου, πραγματοποιήσαμε μια επίσκεψη στο Μουσείο Μπενάκη, στο κέντρο της Αθήνας. Είναι μια επίσκεψη που κατά την ταπεινή μου άποψη πρέπει να πραγματοποιήσει ο κάθε ελεύθερος Έλληνας πολίτης. Να περάσει το κατώφλι του μουσείου και να βρεθεί εκεί, ανάμεσα στα εκθέματα, στους πίνακες με τις ολοζώντανες παραστάσεις και τα κειμήλια της Επανάστασης του 1821 και να τον διαπεράσει ένα ρίγος από την ενέργεια και την αλήθεια που κρύβουν το κάθε ένα από αυτά.

Μικροί στο μάθημα της ιστορίας μαθαίναμε ότι στην Επανάσταση ήταν μια Καπετάνισσα που την έλεγαν Μπουμπουλίνα ή Λασκαρίνα. Υπήρχαν τότε (φαντάζομαι και σήμερα υπάρχουν στους τοίχους των σχολείων), πίνακες με τις μορφές των Ηρώων του 1821. Μέσα από αυτούς τους πίνακες, μας έβαζαν να καταλάβουμε τη μορφή τους, τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους και να φανταστούμε τη ζωή τους στα χρόνια της τουρκοκρατίας.

Πώς αισθάνεται όμως κανείς όταν εκεί που ''χαζεύει'' τα εκθέματα στο μουσείο, ξαφνικά, να βρίσκεται μπροστά του΄ - να στέκεται στα μάτια του μπροστά το τηλεσκόπιο που χρησιμοποίησε η ίδια η Μπουμπουλίνα με τα χέρια της; Για φαντάσου! Το τηλεσκόπιο της Μπουμπουλίνας, έχεις τη δυνατότητα να επισκεφτείς το μουσείο Μπενάκη και να το δεις μπροστά σου! Να δεις επίσης όπλα, μαχαίρια και άλλα διάφορα αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν από τους ίδιους τους Ήρωες του 1821 και δεν πρόκειται για αντίγραφα, πρόκειται για τα αυθεντικά!

Είχαμε λοιπόν αυτή την ευκαιρία την Παρασκευή που μας πέρασε (24.03.2017), να πάμε για μια συγκεκριμένη εργασία εκεί και να βρεθούμε ανάμεσα σε αυτά τα εκθέματα. Είναι μια επίσκεψη που έμεινε στη μέση και που κάποια στιγμή θα πραγματοποιήσουμε ξανά χωρίς εργασίες και δεσμεύσεις. Με πολύ χρόνο στη διάθεσή μας γιατί είναι πραγματικά πάρα πολλά  αυτά τα οποία μπορεί να δει κανείς εκεί και χρειάζεται χρόνος και γερά πόδια.

Δείτε μερικές από τις φωτογραφίες που τραβήξαμε!

Στον προαύλιο χώρο.

Οδυσσέας Ανδρούτσος

Η έξοδος του Μεσολογγίου.

Το τηλεσκόπιο της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας!

Ας δούμε παρακάτω κάτι διαφορετικό!

Κάποια στιγμή ξέφυγα από την ομάδα και πήγα να δω κάποια άλλα εκθέματα σε μια άλλη αίθουσα. Στο βάθος βλέπω μια πόρτα ανοιχτή και μια Ελληνική σημαία. Κοντοστάθηκα! Την κοίταζα και τα μάτια μου έπαψαν να ανοιγοκλείνουν. Φορούσα ένα καρό πουκάμισο. Ένιωσα το ύφασμά του σε όλο μου το κορμί. Ανατρίχιασα! Ποια να΄ναι η ιστορία που κουβαλάει τούτο το ιερό πανί αναρωτήθηκα. Πλησίασα δειλά δειλά και τράβηξα κι άλλες φωτογραφίες. Έψαξα να βρω πληροφορίες αλλά δεν έγραφε πουθενά τίποτα...


...πλησίασα έναν από τους φύλακες και τον ρώτησα. Έτσι έμαθα ότι η σημαία αυτή έγινε δωρεά στο μουσείο και φυλάσσεται εκεί για ταυτοποίηση. Ενδέχεται να είναι η σημαία που κατέβασε ο Μανώλης Γλέζος από την Ακρόπολη το 1941 αλλά αυτό είναι απλά μια εικασία, τίποτα επίσημο ακόμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: