Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ


Για την επικοινωνία μας με τους άλλους ανθρώπους χρησιμοποιούμε, εκτός από τον προφορικό λόγο, τις εκφράσεις του προσώπου μας, τη στάση του σώματός μας και χειρονομίες. Αυτά τα βουβά σήματα, τα οποία συνδέονται στενά με τα συναισθήματά μας, είναι εύκολο να τα αναγνωρίσουμε στην καθημερινή μας επαφή με την οικογένειά μας και τους φίλους μας, όπου, πολλές φορές, αναπτύσσεται ένα είδος κώδικα.


Ένα μέρος της γλώσσας του σώματος, μας είναι γνωστό και το χρησιμοποιούμε συνειδητά, λόγου χάρη, όταν θέλουμε να τονίσουμε κάτι, κάνουμε χρήση του δείκτη του χεριού μας, υπονοώντας ότι "είναι δική σου ευθύνη". Χρησιμοποιούμε, όμως, τη γλώσσα του σώματος και χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Όταν, για παράδειγμα, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση και ξύνουμε τον σβέρκο μας ή σταυρώνουμε τα χέρια μας σε μια προσπάθεια να κρατήσουμε κάποια απόσταση.


Από την άλλη μεριά, ο εγκέφαλος του συνομιλητή μας επεξεργάζεται τόσο τις συνειδητές όσο και τις ασυνείδητες σωματικές αντιδράσεις μας. Ουσιαστικά η γλώσσα του σώματος υποδηλώνει πολύ περισσότερα απ΄ό,τι οι ίδιες οι λέξεις.
Όταν χαμογελάμε, δίνουμε το χέρι μας, φυσάμε τη μύτη μας ή φοράμε τα παπούτσια μας, το κάνουμε κάθε φορά με τον ίδιο τρόπο. Για κάθε ενέργεια έχει διαμορφωθεί μια αλληλουχία συγκεκριμένων κινήσεων, που έχει αποθηκευτεί στον εγκέφαλό μας. Αυτή είναι και η δυσκολότερη δουλειά ενός ηθοποιού, να προσαρμόζεται στη γλώσσα του σώματος ενός άλλου χαρακτήρα κάθε φορά.
Η γλώσσα του σώματος είναι μοναδική όσο και τα δακτυλικά μας αποτυπώματα!
____________________________________________________

Διαβάστε επίσης:
ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ ΔΙΑΘΕΣΗ... Ποιό είναι το μυστικό;

Δεν υπάρχουν σχόλια: