Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Ο ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΦΕΤΑΣ


Η φέτα παρασκευάζεται αδιάλειπτα στην χώρα μας από τους Ομηρικούς χρόνους και εξελίχθηκε στη σημερινή της μορφή από τους Έλληνες, με την ιστορία, τα ήθη, τα έθιμα και τις διατροφικές συνήθειες των οποίων συνδέεται άρρηκτα. Παρά ταύτα χρειάστηκαν επίπονες προσπάθειες, 25 περίπου ετών, για να αναγνωριστεί επίσημα η πραγματικότητα αυτή και να εγγραφεί η Φέτα στα σχετικά μητρώα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως παραδοσιακό ελληνικό προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. (Π.Ο.Π.).

Στις 15 Οκτωβρίου του 2008 έληξε η μεταβατική περίοδος που είχε δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις χώρες που παρασκεύαζαν τυριά άλμης και ονόμαζαν Φέτα για να εναρμονιστούν με τον Κανονισμό με τον οποίο αναγνωρίζεται στην χώρα μας η υπό όρους, αποκλειστικότητα παρασκευής της. Είναι προφανές ότι η ημερομηνία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αιγοπροβατοτροφία μας, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής μας σε πρόβειο και γίδινο γάλα χρησιμοποιείται για την παρασκευή Φέτας.

Η αποκλειστικότητα της παραγωγής της Φέτας, με όσα θετικά συνεπάγεται αυτό για τη γαλακτοκομία μας, δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην χώρα μας υπό προϋποθέσεις και όρους που πρέπει σε κάθε περίπτωση να τηρούμε. Σε διαφορετική περίπτωση οι ανταγωνιστές μας καραδοκούν για να θέσουν θέμα ακύρωσης του σχετικού Κανονισμού. Κατά συνέπεια, κανένας δεν έχει δικαίωμα σήμερα με πράξεις και παραλείψεις του να βλάπτει την καλή της φήμη μεταξύ των καταναλωτών και να δίνει επιχειρήματα στους ανταγωνιστές μας. Η τήρηση των προδιαγραφών της, που εισηγήθηκε η Εθνική Επιτροπή Γάλακτος και νομοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να τηρούνται από όλους και σε όλα τα επίπεδα. Όσοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην απαίτηση αυτή πρέπει άμεσα να στερούνται του δικαιώματος να την παράγουν.

Συνοψίζοντας λοιπόν τις προϋποθέσεις και τους όρους ώστε ένα λευκό τυρί να ονομάζεται Φέτα, η Εθνική Επιτροπή Γάλακτος διαμόρφωσε ένα συνοπτικό κείμενο που ονόμασεΟ δεκαπεντάλογος της Φέτας. Το κείμενο αυτό σε μορφή κορνίζας 60x40 cm, είχε σταλεί σε όλους τους τυροκόμους μας με προοπτική να αναρτηθεί σε εμφανές σημείο της επιχείρησής τους, για να τους υπενθυμίζει καθημερινά τις υποχρεώσεις τους, με την ελπίδα ότι όλοι θα συνεργαστούν στην κοινή προσπάθεια προστασίας και προβολής της Φέτας.


Ο ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΦΕΤΑΣ

  • Είναι κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που οφείλουμε με κάθε θεμιτό τρόπο, να προστατεύουμε και να προβάλλουμε.
  • Αποτελεί σημαντικό τμήμα του διαιτολογίου μας, καθώς καθένας μας καταναλώνει περισσότερα από 10 κιλά το χρόνο, κάτι που δεν συμβαίνει με κανένα άλλο τυρί στον κόσμο.
  • Αναγνωρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ελληνικό παραδοσιακό προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).
  • Η πιστή εφαρμογή των νομοθετημένων προδιαγραφών της αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχιση της προστασίας της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Θετικές προοπτικές για την εμπορική της επιτυχία διασφαλίζονται μόνο με υψηλή ποιότητα προϊόντος και ανταγωνιστικό κόστος.
  • Παρασκευάζεται και ωριμάζει αποκλειστικά και μόνο σε νομοθετικά οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή, που συγκροτούν η Θράκη, η Μακεδονία, η Ήπειρος, η Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα, η Πελοπόννησος και ο νομός Λέσβου, από νωπό πρόβειο γάλα ή μιγματά του με γίδινο σε αναλογία μέχρι 30%, που παράγεται από φυλές ζώων εκτρεφόμενες παραδοσιακά στην παραπάνω περιοχή και των οποίων η διατροφή βασίζεται στη φυσική της χλωρίδα.
  • Ωριμάζει για τουλάχιστον 60 ημέρες.
  • Η υγρασία της δεν πρέπει να υπερβαίνει το 56%, ενώ η λιποπεριεκτικότητά της επί ξηρού πρέπει να είναι τουλάχιστον 43%.
  • Απαγορεύεται η παρασκευή της εκτός της νομοθετικά οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής παραγωγής της.
  • Απαγορεύεται η παρασκευή της εντός της οριοθετημένης περιοχής από πρόβειο και γίδινο γάλα που δεν παράγεται σε αυτήν.
  • Απαγορεύεται η παρασκευή της από άλλα είδη γάλακτος, εκτός του πρόβειου και του γίδινου.
  • Απαγορεύεται η προσθήκη στο γάλα της τυροκόμησης, αγελαδινού γάλακτος, συμπυκνωμένου γάλακτος, σκόνης γάλακτος, πρωτεϊνών γάλακτος και καζεϊνικών αλάτων.
  • Απαγορεύεται η χρήση αντιβιοτικών, συντηρητικών και χρωστικών σε όλα τα στάδια της παρασκευής της.
  • Απαγορεύεται να αναγράφονται επί της συσκευασίας της πληροφορίες και διατροφικοί ισχυρισμοί που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και παραπληροφορούν τους καταναλωτές.
  • Απαγορεύεται με αγορανομική διάταξη, το τυρί στην ελληνική χωριάτικη σαλάτα να είναι άλλο εκτός από ΦΕΤΑ.
    _______________________________________________________
    Μπορείτε επίσης να διαβάσετε:

    Γαρίδες με πατάτες



Δεν υπάρχουν σχόλια: