Πέμπτη, 25 Απριλίου 2013

ΚΟΚΚΙΝΑ ΑΥΓΑ


Από όλα τα σύμβολα που σχετίζονται με το Πάσχα, το αυγό είναι το πιο χαρακτηριστικό, ενώ τα έθιμα και οι παραδόσεις  σχετικά με τη σημασία των αυγών παγκοσμίως έχουν συσχετισθεί με το Πάσχα εδώ και αιώνες. Ως πασχαλινό σύμβολο, το αυγό βάφεται, στολίζεται, χρησιμοποιείται σε παιχνίδια τσουγκρίσματος και εμπεριέχει διάφορους συμβολισμούς. Η ύπαρξη των κόκκινων αυγών στηρίζεται στο παρελθόν. Η ιστορία τους μας πάει πίσω στον χρόνο, με τις προετοιμασίες για τον εορτασμό της Ανάστασης να ξεκινούν από τη Μεγάλη Πέμπτη. Την ημέρα αυτή οι νοικοκυρές κατά παράδοση ετοιμάζουν τα τσουρέκια και βάφουν αυγά με ειδικές βαφές, συνήθως κόκκινες, διότι το αυγό συμβολίζει από την αρχαιότητα την αναγέννηση και το κόκκινο χρώμα το αίμα του Χριστού.

Θα λέγαμε ότι ουσιαστικά υπάρχουν δύο κατηγορίες βαφής πασχαλινών αυγών και κατ΄επέκταση και δύο διαφορετικές προσεγγίσεις στο βάψιμό τους. Από τη μία είναι οι οικολογικές βαφές, με μέσο που σίγουρα δεν φαντάζεστε ότι διαθέτετε, και από την άλλη φυσικά οι έτοιμες που θα βρείτε σε σακουλάκια στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Οι φυσικές βαφές
Συνήθως η κουζίνα μας είναι γεμάτη από φυσικές βαφές, και ας μην το έχουμε αντιληφθεί. Το κόκκινο λάχανο, το παντζάρι και το κρεμμύδι - σε συνδυασμό με λευκό ξύδι- είναι δυνατόν να μεταμορφώσουν απλά άσπρα αυγά σε κόκκινα πασχαλινά. Το παντζάρι περιέχει τη φυσική χρωστική βετανίνη, το κρεμμύδι την κουερσιτίνη, ενώ το κόκκινο λάχανο περιέχει ανθοκυανίνες. Φέτος λοιπόν μπορείτε να επιλέξετε ένα διαφορετικό τρόπο να τα βάψετε, και μάλιστα οικολογικά. Δείτε πως:


Κόκκινο: Ρίξτε σε μία κατσαρόλα 4 φλιτζάνια ψιλοκομμένα παντζάρια, 1 μικρό φλιτζάνι ξίδι, το αυγό και καλύψτε τα με νερό. Αφήστε τα να βράσουν όλα μαζί.
Πράσινο: Βράστε 1 κιλό σπανάκι σε τρία λίτρα νερό. Στον ζωμό που θα μείνει, βράστε τα αυγά, προσθέτοντας 1 φλιτζανάκι του καφέ ξίδι.
Κίτρινο: Τυλίξτε το αυγό σε ξερά φλούδια κρεμμυδιών και στερεώστε τα, βάζοντας τα μέσα σε μία νάιλον κάλτσα που θα τη δέσετε στο τέλος της. Βράστε τα με νερό και 1 φλιτζανάκι του καφέ ξίδι.
Γαλάζιο - Μπλε: Βράστε τα αυγά σας, σε μια κατσαρόλα, μαζί με κόκκινα λάχανα, νερό και ξίδι.


Οι έτοιμες βαφές
Η ποιότητά τους έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Πλέον διατίθενται στο εμπόριο βαφές που δεν είναι τοξικές. (Προσοχή! Τοξικές δεν είναι μόνον όσες το αναγράφουν στη συσκευασία τους), που είναι φιλικές προς το περιβάλλον, ενώ είναι πολύ πιο πρακτικές στη χρήση τους, συντομεύοντας και διευκολύνοντας τη διαδικασία. Οι έμπειρες νοικοκυρές λένε πως η τιμή της βαφής παίζει κάποιο ρόλο, αλλά όχι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς από τη φύση του το προϊόν δεν είναι ακριβό. Αυτό που σίγουρα παίζει ρόλο είναι το να τηρήσετε ευλαβικά τις οδηγίες του αναγράφοντας στη συσκευασία της βαφής. Στο τέλος της διαδικασίας αν θέλετε να γυαλίσουν τα αυγά, τα αλείφετε με λίγο λάδι, ή χρησιμοποιείτε το ειδικό βερνίκι που περιέχει το φακελάκι της μπογιάς.

ΠΗΓΗ: Κατερίνα Παπανικολάου - Περιοδικό ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ - Ηλία Μαμαλάκη


_______________________________________________________
Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: