Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Θυμάρι σε γλαστράκια


Μέσα σε όλα τα άλλα λοιπόν σκεφτήκαμε, δηλαδή όχι εγώ η Ευδοκία, να φυτέψουμε Θυμάρι και Πετροσέλινο (Μαϊντανό). Εγώ δεν το είδα και με πολύ θετικό μάτι στην αρχή αλλά η Ευδοκία επέμενε ότι τα χρειάζεται 
για τη μαγειρική της.

Εδώ θα μιλήσουμε για το Θυμάρι. 

Πάμε να δούμε πόσο εύκολο είναι τελικά να φυτέψει κανείς κάτι στο σπίτι χωρίς αυτό να του φαίνεται αγγαρεία. Αρχικά φτιάχνουμε ένα Φραπέ Τρικολόρε και ύστερα φέρνουμε τα σύνεργα με τα οποία θα δουλέψουμε. Ποια είναι αυτά;

Γλαστράκια με χώμα και σπόρια από θυμάρι. 

Εικόνα 1
Ανοίγουμε το φακελάκι με τους σπόρους για Θυμάρι 
και βλέπουμε ότι είναι μικροσκοπικά. Πολύ μικρά σποράκια. 

Εικόνα 2
Άρα δεν μπορούμε να πάρουμε ένα ένα και να τα φυτέψουμε, για το λόγο αυτό θα πάρουμε μερικά στο χέρι και θα σκορπίσουμε μερικούς σπόρους με τον ίδιο τρόπο που ρίχνουμε το αλάτι στο φαγητό. Ύστερα τα σκεπάζουμε με ελάχιστο χώμα τόσο όσο να καλυφθούν τα σπόρια και ποτίζουμε πολύ προσεκτικά σχεδόν σταγόνα σταγόνα να πέφτει το νερό, ειδικά στην αρχή μέχρι να πιάσουν. Το απότομο ''άγαρμπο'' πότισμα μπορεί να σκορπίσει τα σπόρια και να βγάλει στην επιφάνεια.

Εικόνα 3
Στο μπροστινό μέρος γράφουμε τί φυτέψαμε (Θυμάρι δηλαδή), και στην άλλη πλευρά την πίσω βάζουμε ένα αυτοκόλλητο με την ημερομηνία, για να ξέρουμε πότε τα φυτέψαμε. 

Τα συγκεκριμένα τα φυτέψαμε στις 07.05.2013

Εικόνα 4
Μερικές μέρες μετά (12.05.2013), βλέπουμε τα γλαστράκια μας πρασίνισαν και το Θυμαράκι σιγά σιγά κάνει την εμφάνισή του.

Εικόνα 5 - 12.05.2013

Τόσο απλά είναι τα πράγματα. 
Πίνεις ευχάριστα το φραπεδάκι σου και παράλληλα ετοιμάζεις
την πράσινη ανάπτυξη!
_________________________________________________________________

Εικόνα 6 - 13.05.2013

Εικόνα 7 - 13.05.2013
_________________________________________________________________

Εικόνα 8 - 16.05.2013 

Εικόνα 9 - 16.05.2013 


Εικόνα 10 - 16.05.2013 
_________________________________________________________________

Εικόνα 11 - 05.06.2013

Αρκετές μέρες μετά, παρατηρούμε ότι το Θυμάρι μας, έχει
μεγαλώσει αρκετά, και μάλλον είναι καιρός να περάσουμε σε 
μεγαλύτερο γλαστράκι. 

Εικόνα 12 - 05.06.2013 

Κοντινές φωτογραφίες.


Εικόνα 13 - 05.06.2013 
_________________________________________________________________

Κάπου εδώ τελειώνουμε με αυτή την ενότητα.
Βλέπουμε στις εικόνες που ακολουθούν ότι μεταφυτέψαμε 
τα γλαστράκια μας σε μια μεγαλύτερη γλάστρα και πλέον
μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα μυρωδάτα φύλλα 
του θυμαριού απευθείας στην κουζίνα μας. 

 Εικόνα 14 - 08.07.2013

Προσέχουμε να μην ξεριζώνουμε τα μικρά 
και ευαίσθητα κλωναράκια του. Στην ανάγκη χρησιμοποιούμε
το ψαλίδι για να πάρουμε μερικά φύλλα από την κορυφή.

 Εικόνα 15 - 08.07.2013


 Εικόνα 16 - 08.07.2013


Εικόνα 17 - 08.07.2013

Καλή επιτυχία σε όσους δοκιμάσετε να φυτέψετε το δικό σας
σπιτικό θυμάρι σε γλάστρες και καλό καλοκαίρι!


 Εικόνα 18 - 26.07.2013

 Εικόνα 19 - 26.07.2013

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σας ευχαριστουμε για τις συβουλες !! Αλήθεια πόσο συχνα θελει πότισμα απο την στιγμη που αυτο μεγαλωσει και μπορουμε να το χρησιμοποιησουμε στα φαγητα μας. Επισης για ποσο καιρο μπορω να το διατηρήσω σε γλαστρακι εντος σπιτιου? Συγνώμη αν σας κουρασα αλλα ειμαι ασχετος...

Panagiotis Venetis είπε...

Εγώ του ρίχνω κάθε μέρα ένα ποτηράκι νερό και βλέπω ότι πάει μια χαρά. Κυρίως τις πρωινές ώρες. Δεν μας κουράζετε καθόλου.